Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Belgyógyászat

fekélybetegségA gyomor-, nyombélnyálkahártya defektusai, amelyek a meggyengült védőfunkció és agresszív faktorok jelenlétének köszönhetően alakulnak ki. A pepticus fekély korunk népbetegsége, a felnőtt népesség kb. 10 százalékában jelentkezik élete folyamán. "Pepticus"-nak hívjuk a "savhoz kötött" emésztéses nyálkahártya-károsodásokat. Maga a fekély nyálkahártya-sebet jelent, amely vagy a gyomorban, vagy - ötször gyakrabban - a nyombélben alakul ki. A betegség kialakulása bármely életkorban előfordulhat, gyomorfekély az 55-70 évesekben, nyombélfekély a 30-55 éves korosztályban a leggyakoribb. A betegek nem szerinti megoszlásában kissé a férfiak felé tolódik az egyensúly.

Bővebben: Fekélybetegség

smartszivinf1A familiáris hiperkoleszterinémia lipidanyagcserezavar, olyan öröklődő betegség, amely születést követően folyamatosan magas LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein/low density lipoprotein), és magas koleszterin szintet eredményez, valamint ezek következményeként fiatalabb korban szívinfarktust okoz.

 

 

Bővebben: A familiáris hiperkoleszterinémia

emesztes2_245Kiszámíthatatlan alhasi görcsök, melyek a legrosszabbkor lephetik meg a betegeket.  Hasfájás, hasgörcs, székrekedés, hasmenés: olyan tünetek, melyekre sokan hajlamosak legyinteni, „biztosan valami rosszat ettünk”. Tartós megléte és halmozódása azonban kivizsgálásra ad okot: hátterükben az irritábilis bélszindróma (IBS), „ideges bél szindróma” állhat.

Bővebben: Irritábilis bél szindróma

Amanita_muscariaAz emberek nagy részében talán indokolatlan félelmek élnek a gombák fogyasztásával kapcsolatban, ennek ellenére évről évre mégis tragikus végű gombamérgezésekről értesülhetünk.
A gombák, a növényekhez hasonlóan számos, különféle, erős biológia aktivitású vegyületet tartalmaznak, ezek egy része az emberi szervezetre mérgező (toxikus) de vannak köztük gyógyhatású vegyületek is. A köztudattal ellentétben a kalapos gombáknak mindössze 3%-a mérgező, ami kevesebb mint a mérgező növények aránya. Gombamérgezések esetén a halálesetek 90%-áért az Amanita phalloides az-az a gyilkos galóca más néven a kalapos halál, a halál angyala felelős, kezelés nélkül magas 30-90%-os, gyermekeknél 50%-os a halálozás, fokozott veszélynek a kisgyermekek, és a gombaszedők vannak kitéve.

 

Bővebben: A halál kalapos angyala: Amit a vadon...

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 67 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Dr. Bodai Emese

Mesi

rezidens orvos