Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Gyermekgyógyászat

 

A tüdő és a léghólyagok (alveolusok)A respirációs distressz szindróma egy súlyos légzési elégtelenséggel járó kórkép, amely leggyakrabban koraszülöttekben fordul elő, a tüdő fejletlensége miatt. Oka egy felületaktív anyag, a surfactant hiánya. Tünetei a nehézlégzés, magas légzésszám, nyögdécselés, cianosis (a bőr és a nyálkahártyák kékes elszíneződése az oxigén hiány miatt).

 

Bővebben: Újszülöttkori légzészavarok-...

KromoszómaA Down - kór a leggyakrabban előforduló kromoszóma-rendellenesség, amelyet igen jelentősen befolyásol az anyai életkor. Súlyos rendellenességről van szó, amely általában szellemi visszamaradottsággal társul, de a modern gondozás és orvosi ellenőrzés mellett az érintettek várható élettartama egyre nő.

Bővebben: Down - kór

allergia_gyerekA szeptemberi Journal of Allergy and Clinical Immunology -ban egy cikk látott napvilágot a legnagyobb gyermekkori allergiás náthával foglalkozó felmérés, a Pediatric Allergies in America 2009-es eredményeinek összefoglalásaként. A felmérés lényege, hogy egy átfogó képet kapjunk a gyermekkori allergiás nátha előfordulásának gyakoriságával, jellemző tüneteivel, a betegek életminőségével, és a kezelés hatékonyságával kapcsolatban. A tanulmány 35000 (!) család monitorozásával készült, legalábbis ennyi háztartásból választották ki a felmérésben részt vevő, 4-17 éves betegeket és a kontrollcsoportot. Az óriási elemszám alapján ez elég megbízható tanulmánynak mondható.

Bővebben: Melyik tünet zavarja leginkább az...

refluxA reflux, azaz a savas gyomortartalom kóros mértékű visszaáramlása a nyelőcsőbe általában jellemző panaszokat okoz, melyekkel a betegek nagyon gyakran először fül- orr- gégészeten jelentkeznek. Ennek oka, hogy a nyelőcső felső záróizmán is esetleg átjutó gyomorsav a gégét, garatot is megmarja. A felnőtteknél, a nem típusos esetekben néha nehéz a felismerése. Ez a gyermekek esetében hatványozottan igaz, hiszen részben anatómiai-élettani, részben környezeti-életmódbeli különbségek vannak a gyermekek és a felnőttek között. Ezt még az is tetézi, hogy a gyermekek a panaszokat a maguk módján írják le, ami kihívás lehet a szülők és az orvos részére is.

Bővebben: Reflux tünetei gyermekkorban

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 305 vendég és 0 tag böngészi