Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Ideggyógyászat

aagyEgy nagyvállalat csúcsvezetőjét, Fredet elgázolták, a baleset során néhány bordája eltörött és a homlokán sérülések keletkeztek, de más különösebb jel nem utalt egyéb panaszokra, így rövid lábadozást követően néhány nappal később hazaengedték a kórházból.

A sebek valóban begyógyultak, de akik Fredet addig ismerték, látták, hogy valami nagyon megváltozott. Fred feledékennyé vált, nehezen tervezett előre és nagyon gyorsan elvesztette a türelmét, akár a legkisebb apróságok miatt is. Egy neuropszichológus és egy neurológos segítségével azonban fény derült arra, hogy Fredben kisebb mértékű agysérülést is okozott a gázolás, és a diagnózist követően olyan rehabilitációs programba kezdtek, amely képes volt a férfi mentális és fizikai funkcióit fejleszteni.

Bővebben: Fejre vigyázni!

fejfajasA leggyakoribb önálló fejfájás betegség, melynek patomechanizmusa egyelőre tisztázatlan. Általában nyomó, feszítő jellegű, kétoldali, egész fejet érintő abroncsszerű, szorító fájdalom, erőssége pedig rendszerint enyhe vagy közepes. Előfordulása nőknél gyakoribb, mint férfiaknál.

Bővebben: Fejfájás II - Tenziós fejfájás

tourA betegséget elsőként egy XIX. századi francia neurológus, Georges Gilles de la Tourette írta le. Legtöbbször gyermek- vagy fiatalkorban, jellemzően 21 éves kor előtt kezdődik. Férfiaknál sokkal gyakoribb az előfordulása, mint nőknél. A betegség nem sorolható a gyakori kórképek közé, hiszen 10.000 gyermeket tekintve 5 és 50 közé tehető az érintettek száma. Előfordulása fiúk körében lényegesen gyakoribb. A betegség közvetlen kiváltó oka egyelőre nem ismert. Kutatások alapján a betegség valószínűleg genetikai eredetű, a neurotranszmitter molekulák agyi anyagcseréjét befolyásoló gén vagy gének lehetnek hibásak.

Bővebben: Tourette szindróma

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 134 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Orosz Viktória

janedoe

DEOEC ÁOK
orvostanhallgató