Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

A stroke (sztrók, gutaütés ) egy gyűjtőfogalom. Akutan fellépő  neurológiai tünetegyüttes,  mely 24 óránál tovább fennáll, és vascularis (ér) eredetű. Magyarországon népbetegségnek számít. Becsléseink szerint jelenleg Magyarországon évente kb. 40-50.000 beteg kerül kórházba stroke miatt.

A gyűjtőfogalomba három kórkép tartozik a betegség kialakulása szerint csoportosítva. Az esetek 83%-a Ischaemiás (atherothrombosis 36%, embolia 24%, lakunaris infarctus 23%) azaz az agyba valamilyen oknál fogva nem jut vér, ezért az agysejtek tápanyag és oxigén hiányában elhalnak. A másik két csoport az intracerebralis vérzés 10% és a subarachnoidalis vérzés 7%. Ennél a két típusnál az agykárosodás oka az agyszövetbe betörő vérzés.

Sajnos a két kórkép (vérzésel és az ichaemia) nehezen különíthető el egymástól a helyszínen. Ez azért nagy probléma , mert a kettő kezelése teljesen eltér. A beteget gyorsan kórházba kell szállítani és CT (Számítógépes Rétegvizsgálat) vizsgálatot kell végezni! A mihamarabbi szállítás rendkívűl fontos, hiszen az agysejtek az oxigénhiányt csak 3 óráig bírják!(Time is Brain) Ezután a károsodás maradandó!

Az idő agy!

Ezért mindenképpen fontos a betegség korai felismerése, és tünettanának ismerete!

A gutaütés legtöbbször a reggeli-délelőtti órákban alakul ki, az esetek többségében a következő fenyegető tünetei és előjelei lehetnek:

  • féloldali végtaggyengeség, -bénulás
  • átmeneti látásvesztés az egyik szemen, kettős látás, látótérkiesés
  • beszédmegértési zavarok, szóformálási nehézségek
  • zavartság, szédülés
  • fejfájás
  • hirtelen fellépő eszméletvesztés

Ezek a tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandóak, és együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak.

A dolgot nem szabad bagatelizálni. Ne feledjük az időablak rövid. Az első dolgunk mindenképp a mentők riasztása legyen a 104 illetve a 112 számon!

 

Források:

Dr. Bereczki Dániel: A stroke rizikófaktorai. HIPPOCRATES I. évf. 3. szám 145 oldal.

http://en.wikipedia.org/wiki/Stroke

http://hu.wikipedia.org/wiki/Guta%C3%BCt%C3%A9s

Prof. Dr. Komoly Sámuel: Stroke epidemiológiája, a stroke ellátás alapelvei I.  http://neurology.pote.hu/neuro/modules/stud/data/061107m.pdf 

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 46 vendég és 0 tag böngészi

Kapcsolódó cikkek