Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Szülészet Nőgyógyászat

rák és terhességA terhességek 0,02-0.1%-ában fordul elő daganatos megbetegedés. Az arány elsősorban a terhes anya korával függ össze. A leggyakoribb ráktípusok a méhnyak- és mellrákok, a malignus melanomák és a limfómák.A méhnyakrák korai diagnózisára kitűnő alkalmat szolgáltat a terhesgondozás. Az ilyenkor elvégzett szűrővizsgálatokkal (manuális, colposcopos, citológiai vizsgálat) a rákos elfajulás a terhesség kezdeti szakaszán megállapítható.
A kutatások szerint nincs arra bizonyíték, hogy a terhesség befolyással lehet a méhnyakrák természetére, bár egyes tanulmányokban magasabb előfordulási gyakoriságot találtak terhes nőknél, mint az átlagpopulációban, de ezt főleg a terhesek magasabb szűrési arányával magyarázzák.

Bővebben: Méhnyakrák kezelése  terhesség alatt

A kenet készítéseAz 1940-es években történt bevezetése óta a Papanicolau teszt számított rutin eljárásnak a méhnyakrákszűrésben. A teszttel nem tumoros folyamatokat is diagnosztizálni tudunk, megteremtve azok gyógyítási lehetőségét. Pl. gyulladás, gombás fertőzés stb. A sejtmintavétel (kenet) a méhnyak hüvelyi felszínéről és a nyakcsatornából citológiai laboratóriumban történő vizsgálat céljából. A minta levétele után az orvos fixálja a kenetet, majd továbbítja a citológiai laboratóriumba. Ott gyakorlott citológusok illetve patológusok először megfestik a kenetet a Papanicolau által kidolgozott festési eljárással, majd mikroszkóp segítségével elemzik. A kiértékelés a Bethesda klasszifikáció illetve a Papanicolaou-féle osztályozás alapján történik.

 

Bővebben: A nőgyógyászati citológiai...

Nem megfelelő anyai táplálkozás, a születési súly csökkenése

Ha az anya depressziója étvágytalansággal, súlyvesztéssel jár, az nagytív hatással lehet a magzat növekedésére. Az objektivitás szempontjából a testsúly helyett pontosabb a testömegindex-szel számolnunk. Az anya csökkent táplálékbevitele, és az egyoldalú táplálkozása megnövelhetik a születendő gyermek esélyét arra, hogy méhen belüli fejlődési rendellenessége (IUGR) legyen, majd alacsony születési súllyal jöjjön a világra.( Committee to Study the Prevention of Low Birthweight,1985)
A testtömeg - index egyszerűen kiszámítható, ha a testsúlyt kilogrammokban elosztjuk a testmagasság (méterben) négyzetével.
Mindamellett a nem megfelelő anyai táplálkozás és súlynövekedés a depresszió következtében különösen problémás lehet az alacsonyabb szociális rétegekben élő terheseknél.

Bővebben: A terhességi depresszió anyai és...

vaccineA HPV fertőzés előfordulása legmagasabb a szexuálisan aktív 20-25 éves populációban. A fertőzések nagy része tünetszegény formában zajlik le, és 3-6 hónap alatt magától gyógyul. A méhnyakrákok 99,7%-a hozható összefüggésbe a HPV fertőzésekkel, a méhnyakrákok 70%-a a 16-os vagy a 18-as típushoz társul. A HPV fertőzés manapság már megelőzhető! Nem rég kerültek piacra a HPV fertőzés elleni védőoltások, melyek részletes összehasonlítása és elemzése e cikk fő célja.

 

 

Bővebben: Összkép: HPV Védőoltások Magyarországon

HPV_smallA genitális human papillóma vírus (HPV) fertőzés napjaink leggyakoribb vírusos eredetű, szexuális úton terjedő betegsége. A fertőzésen a felnőtt-, szexuálisan aktív lakosság legkevesebb fele esik át élete során. Csak az Egyesült Államokban élő nőknél a HPV infekció előfordulását több mint 20 millióra becsülik, és évente 6,2 millió új esetet diagnosztizálnak. Meggyőző statisztikai és sejtbiológiai bizonyítékok alapján gyakorlatilag elfogadott, hogy bizonyos vírustípusok oki tényezőként szerepelnek a méhnyakrák kialakulásában.

 

Bővebben: A Humán Papillóma Vírus  (HPV)...

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 178 vendég és 0 tag böngészi