Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

rák és terhességA terhességek 0,02-0.1%-ában fordul elő daganatos megbetegedés. Az arány elsősorban a terhes anya korával függ össze. A leggyakoribb ráktípusok a méhnyak- és mellrákok, a malignus melanomák és a limfómák.A méhnyakrák korai diagnózisára kitűnő alkalmat szolgáltat a terhesgondozás. Az ilyenkor elvégzett szűrővizsgálatokkal (manuális, colposcopos, citológiai vizsgálat) a rákos elfajulás a terhesség kezdeti szakaszán megállapítható.
A kutatások szerint nincs arra bizonyíték, hogy a terhesség befolyással lehet a méhnyakrák természetére, bár egyes tanulmányokban magasabb előfordulási gyakoriságot találtak terhes nőknél, mint az átlagpopulációban, de ezt főleg a terhesek magasabb szűrési arányával magyarázzák.

 

A daganat felmérésénél, a magzatra figyelemmel, a CT helyett az ultrahang és MRI képalkotó eljárások alkalmazhatóak. Mivel a röntgen és CT készülékeknél használt sugárzás bizonyítottan magzatkárosító.Az esetek nagy részében (70%) a korai stádiumban (Ia Ib IIa) sikerül a méhnyakrákot diagnosztizálni.

Kezelés

A terhesség alatti méhnyak daganat kezelése nagyban függ a kórkép stádiumától és a terhességi kortól.

Az elsődleges szempont mindig a terhes nő életének a megmentése.

I és IIa stádiumban a kezelés Wertheim-műtétből vagy sugárkezelésből áll. A magasabb stádiumokban sugárterápia vagy kemoradioterápia végzendő.
A magzat világrahozatalára császármetszés ajánlott, a lehetséges vérzési és elakadási komplikációk miatt.
A terápia a terhességi kortól is nagyban függ:

A terhesség harmadik harmadában a kezelést a magzat világrahozatala után kezdjük el (24.terhességi hét után), a második harmadban a daganat kiterjedését figyelembe véve a kezelés elhalasztható a magzat megszületéséig (24. hétig), Az első harmadban a terhesség megszakítása ajánlott.
Az olyan várandós nők kilátása, akiknél méhnyakrákot diagnosztizáltak, nem különbözik számottevően a nem terhes méhnyakrákban szenvedőktől. A magzat kilátásai is hasonlóak a kontrollpopulációhoz, azonban az ilyen csecsemők általában kisebb súllyal születnek. A méhnyakrák nagyon ritkán tejed a méhlepényre vagy az embrióra.

Források:

Lishner M.:Cancer in pregnancy. Ann Oncol, 2003, 14 Suppl 3:iii31-6.

Boaz Weisz, Eyal Schiff and Michael Lishner: Cancer in pregnancy: maternal and fetal implications. Human Reproduction Update, 2001, Vol.7, No.4 pp.384-393,

Nevin J, Soeters R, Dehaeck K et al.: Cervical carcinoma associated with
pregnancy. Obstet Gynecol Surv, 1995; 50: 228.