Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Természetgyógyászat

Young_HarmonySzámtalan esetben bizonyították már, hogy a legtöbb betegség kialakulásában lelki tényezők játszanak szerepet. A természetgyógyászat holisztikus szemléletmódja szerint az egészséges ember testi-lelki-szellemi egyensúlyban van. Ha a lelkünk 'megbetegszik', megbomlik az egyensúlyi állapot és tünetek jelentkeznek. Fontos tehát a tüneteket megvizsgálni. Sokak számára egyszerűbb minden bajra valami orvosságot bevenni, de nem ártana tartani egy kis önismeretet; vajon nem-e kellene változtatni viselkedésünkön, felfogásunkon, gondolkodásmódunkon, életmódunkon. Hisz a megoldatlan problémák újból a felszínre fognak törni, tünetek széles skáláját felvonultatva. A betegségek lelki hátterének feltárásával, megértésével lehetőséget kapunk arra, hogy a gyógyulás útjára lépjünk.

Bővebben: Betegségek lelki háttere (I.rész)

 

altSzervezetünkbe számos méreganyag kerül a külvilágból. Táplálkozásunk során többek között tartósítószerek, növényvédőszerek jutnak be. A szennyezett ivóvíz, levegő, vegyipari, háztartási és kozmetikai szerek használata szintén számos méreganyag felhalmozódásához vezethet.

Méregtelenítés során az emberi szervezet megtisztul a számára szennyező, káros, ártalmas anyagoktól, gondolatoktól. A mai felgyorsult, sikerorientált világban fontos a lelki méregtelenítés is, a káros gondolatok, a stressz, a lelki traumák feldolgozása, ebben nyújt segítséget a pszichoterápia, mediatív technikák. Testünkben a méregtelenítés a veséken, májon, tüdőn, beleken, bőrön keresztül zajlik. Számos módszer létezik, amellyel elősegíthetjük, hatékonyabbá tehetjük szervezetünk méregtelenítő folyamatait.

Bővebben: A  méregtelenítés szerepe a...

 

kineziolgiaA kineziológia egy alternatív, holisztikus jellegű, képesség-, készség- és személyiségfejlesztő, prevenciós jellegű módszer. Lényege az izomtesztelés, mely során az izmok működésében mintegy "elraktározódott" élmény- és "sérülésbenyomatok" kerülnek felderítésre.  A kezelés hatékonyan befolyásolja testünk energiaáramlását, beindítja a test öngyógyító mechanizmusát. Alapjait  Dr. Georges Goodheart amerikai manuál terapeuta fektette le. Magyarországon 1997 óta a természetgyógyászathoz tartozó hivatalosan elismert szakma.

 

 

Bővebben: Kineziológia

FogzásA tejfogak áttörésének folyamatát nevezzük fogzásnak. Az első tejfogak általában 5 és 8 hónapos kor között bújnak ki. Először általában az alsó középső metszőfogak jelennek meg, majd ezeket követi a felső szélső metszőfog, az alsó szélső metszőfog, az első őrlőfogak, a szemfogak és végül a hátsó őrlők. Vannak gyerekek, akiknek nem okoz problémát a fogzás, ám vannak olyanok, akiknél panasszal jár a fogacskák kibújása. Ilyen tünet például a hőemelkedés, nyugtalanság, fokozott nyáladzás, alvási problémák, enyhe hasmenés, étvágytalanság. A fogzás tüneteit enyhíthetjük szájba vehető hideg, kemény tárgyakkal. Legegyszerűbb a hűtőbe tehető rágóka, hideg kiskanál.

Homeopatiás szer alkalmazása esetén, a szer kiválasztásában segít a tünetek pontos megfigyelése.

Bővebben: Homeopátiás segítség fogzáskor

120px-Homeopatia_lactosa_sacarosa A homeopatiás készítmények nevében három adat található.

Például a Chamomilla Vulgáris CH 9

Chamomilla Vulgáris a készítmény neve: A homeopatiás készítményeknek latin neve van, ennek köszönhető, hogy a homeopátiás szerek nemzetközi elnevezése minden országban azonos.

H: A 'H' azt jelzi, hogy a szer Hahnemann módszere szerint lett készítve. (lásd Homeopatia I. cikk)

C 9: A homeopátiás őstinktúrát 9-szer hígítottak fel a százszorosára, ez adja meg a szer potenciálját, erősségét.

Bővebben: Homeopatia II. Homeopatiás...

Homeopatia I.

Homeopatia

A homeopatia rendszerbe foglalása és elterjesztése Samuel Hahnemann német orvos nevéhez fűződik. A gyógymód lényege „a hasonló hasonlót gyógyít" elv („similia similibus curantur"). Ez azt jelenti, hogy a betegséget olyan szerrel gyógyítják, ami egészséges emberen a betegséghez hasonló tüneteket vált ki. Például a túl sok kávé fogyasztása egészséges emberben izgatottságot, nyugtalanságot, pulzusszám emelkedést, stb. vált ki. Ehhez hasonló tüneteket okoz a lámpaláz, a vizsgadrukk, ilyen esetekben alkalmazható a feketekávéból készült, Coffea nevű homeopatiás szer.

Bővebben: Homeopatia I.

term

Napjainkban nagyon gyakran találkozhatunk a természetgyógyászattal. De vajon mindenki tudja mi is az a természetgyógyászat, honnan ered, mi a helye a mai egészségügyben, milyen hazánkban is elfogadott ágazatai vannak, és még számtalan kérdést tehetnénk fel. A következő cikksorozat megpróbál kicsit ugyan szárazan, de valamelyest betekintést adni a gyógyítás eme formájába.

 

Bővebben: Mi is az a természetgyógyászat?

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 159 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Dr. Béres Katalin


Orvos