Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Sebészet

A máj az embLasereri szervezetben a metasztázisok által leggyakrabban érintett szerv, függetlenül attól, hogy hol található az áttétet adó tumor. Az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat, a vastagbélrák esetén a májmetasztázisok megléte, vagy meg nem léte jelentősen befolyásolja a betegek életkilátásait. Bár májáttét esetén kívánatos lenne a metasztázisok sebészi eltávolítása, a betegek háromnegyedénél ez sajnos nem lehetséges. Ilyenkor jönnek számításba az ún. intervenciós eljárások, melyek során a tumorfészket helyileg, lehetőleg a beteg számára kíméletes módon irtják ki. Ilyen eljárás a termoabláció, mely során a tumorsejteket lézersugár által generált hővel pusztítják el.

Bővebben: Lézeres terápia a tumorok kezelésében

viszketA következőkben egy népbetegségről lesz szó, ami nem is annyira veszélyes, mint inkább kellemetlen, előrehaladott esetekben azonban tanácsos elmenni vele az orvoshoz, és ha kell, műtétileg kezelni, mert szövődményekkel járhat.

 

 

Bővebben: Nem fénylik... viszket és fáj - az...

 

altA gyulladásos bélbetegségek másik formája az ulceratív colitis/colitis ulcerosa. Az első részben már leírtuk, hogy a Crohn-betegséghez hasonlóan az okokat itt sem ismerjük teljes bizonyossággal, de különböző tényezők együtt vagy külön-külön játszhatnak szerepet (genetikai, mikrobiológiai és immunológiai faktorok). Szintén jellemző itt is a hullámzó lefolyás, tehát a betegség aktív és inaktív szakaszainak váltakozása. Egyes betegeknél a kezdeti tünetek jelentkezése után akár gyógyszer nélkül is egész életen át tartó tünetmentesség figyelhető meg.

 

Bővebben: Gyulladásos bélbetegségek II. -...

gitA gyulladásos bélbetegségeknek (IBD) 2 megjelenési formája ismert. Ide tartozik a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa, melyekre jellemző a gyomor-bél rendszer szakaszainak elhúzódó gyulladása. A betegségek lefolyása hullámzó, ami azt jelenti, hogy a panaszmentes szakaszokat újra és újra megjelenő tünetek szakítják meg (ún. shubokban jelentkeznek). Súlyosságuk igencsak változatos, vannak enyhe, kezelésre jól reagáló formák, de súlyos, szövődményes, végzetes kimenetelű esetek is. Közös jellemzőjük, hogy kialakulásuk oka sokrétű, de még nem igazán ismert. Annyi bizonyos, hogy genetikai, mikrobiológiai és immunológiai faktorok is szerepet játszanak a gyulladás létrejöttében.

Bővebben: Gyulladásos bélbetegségek I. -...


fajdalomA vakbélgyulladás (appendicitis) igen gyakori kórkép, különösen a 10-30 éves korosztályt érinti. 100 emberből 7 élete során átesik ezen a betegségen. Bár az időben észlelt és ellátott esetek többsége gyorsan gyógyul, a folyamat előrehaladtával súlyos állapot alakulhat ki belőle, ezért vakbélgyulladás gyanúja esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni.


Bővebben: A vakbél  gyulladása  (Appendicitis)

Rovatszerkesztő:

Bardóczi Ádám


DEOEC ÁOK
orvostanhallgató

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 222 vendég és 0 tag böngészi