Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

A vér egy misztikus, félelmet keltő dolog. Főleg meg, ha belőlünk ered. Az is ijesztő, ha elvágjuk a kezünket, és buzog az éltető nedv. De néha alattomosan csak úgy innen-onnan elered a vérünk.

Honnan is jöhet, mit látunk, esetleg mit érzünk? Mit is kérdez a doktor ? Először is honnan jön. Milyen a színe, szakaszos, folyamatos, mivel keveredik. Máskor is előfordult már? Kíséri más tünet is? Fájdalma van? Tapint magán valamit, csomót? Fogyott-e mostanában hirtelen, milyen az étvágya? Figyelte a székletét? Az milyen színű?

Nézzük sorjában. A szájüregben is lehet vérzésforrás. Egy gyulladt íny, netán fekély a nyálkahártyán és persze a szájüregben is lehet rosszindulatú elváltozás. A gégénkben is lehet gyulladás, a sok köhögés is produkálhat vérzést, de ott lehet egy picike gégedaganat is. Az itt jelenlévő vérzések általában frissek, foszlányosak, foltokban a köpettel ürülnek, de eltéveszthetetlenek. Menjünk lentebb. A nyelőcsőben akár gyulladás, idegentest, vagy daganat a forrás. Az itt összegyűlő vér egy része levándorol a gyomorba, ha hirtelen sok ömlik ki, kihányja a beteg. A kihányt vér még friss, piros. Lentebb a gyomrunk van és a patkóbél. Ezen szervekben is a gyulladás, fekély, daganatos elváltozás a fő ok. Ha a beteg hányja a vért, az többnyire kávéaljszerű, és keveredhet friss, alvadékos vérrel. A gyomron túlhaladt vért a szervezet megemészti, és a tápcsatorna végén feketén kerül napvilágra.

A vastagbélben is a gyulladások, daganatok vérezhetnek, de ilyenkor már friss, vagy alvadékos formában ürül ki a végbélen. A közvetlen kijárat mellett a végbélnyálkahártya berepedése, és az aranyeres csomók a felelősek, nameg persze az ujjal jól elérhető rosszindulatú daganat. A szájba ugye könnyű benézni, az okokat is könnyebb feltárni és segíteni rajta. A gégészeti elváltozásokat természetesen fül-orr-gégész diagnosztizálja. A nyelőcső, gyomor, és patkóbél kezdeti szakaszának vérzéseit belgyógyász tárja fel tükrözés kapcsán. A vastagbél szintén tükrözéssel tekinthető át, speciális előkészítést követően. Kötelező a beteg végbelét átvizsgálni kesztyűs kézzel, ujjal.veres1

A vér, vérzés mindig kórjelző, és mindig utána kell járni mi okozza. Igenis meg kell tőle ijedni, nem szabad magunknak sem hazudni, becsapni. Ki kell vizsgálni. Hogy mit hoz a jövő, azt senki nem tudhatja. Ha viszont meg van az ok, már lehet ellene cselekedni. Szájsebészhez, gégészhez, sebészhez kell fordulni. Vannak gyógyszerek, ételek melyek megszínezik a székletet, de ne dőljünk be , járjunk a végére mindig. Van akinek egy daganat úgy nő meg a bélrendszerében, hogy nem hívja fel a figyelmet rá semmi, sunyi, alattomos. Mikor meg már szövődményei vannak, a reményei fogytak el.

Ha a vér felhívja a figyelmet, sokszor még időben lehet segíteni. A szűrővizsgálatok, a megelőzés lenne a legfontosabb, de nagyon költséges, munkaigényes. Bizonyos kor felett, bizonyos betegségek családi halmozódása esetén ildomos lenne alulról-felülről csövet dugni a lakosságba. Ez ugyan kellemetlen, de a szövődmények sem kellemesebbek, elhihetik.

Még sok mindenünk vérezhet, amire nem tértem ki, pl. a vizeletben is lehet vér, mely húgyuti kövességre, gyulladásra, daganatra utal, az emlőbimbó, gyulladás, és daganat miatt, a fülünk is hasonló okok miatt vérezhet , de ezekről is csak egy , egyértelmű gondolat jut eszemben: időben , az első panaszok jelentkezésekor elmenni orvoshoz.

Dr. Artner Géza főorvos, sebész szakorvos

Felső-Szabolcsi Kórház, Kisvárda

Rovatszerkesztő:

Bardóczi Ádám


DEOEC ÁOK
orvostanhallgató

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 98 vendég és 0 tag böngészi