Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Stroke, agyvérzés

A stroke, melynek világszerte 15 millió ember esik áldozatul évente, s melynek következtében minden hatodik percben meghal egy ember, igenis legyőzhető! Ha ismerjük a betegséggel kapcsolatos tényeket, tüneteket, mi magunk is életeket menthetünk. Erre buzdít minket a minden év októberében megrendezésre kerülő Stroke Világnap is, melynek keretén belül a betegség megelőzésére, a megelőzés fontosságára és a stroke-kal kapcsolatos tényekre, adatokra hívják fel a figyelmet világszerte.

Bővebben: Ments meg egy életet ma!  – Október...

STROKE rizikóA sztrók (angolul stroke) a harmadik leggyakoribb halálok a nyugati társadalomban. Népbetegség. Magyarországon a stroke-kal kapcsolatos halálozás a nyolcvanas évek elején, mintegy húsz évig tartó állandó, évi 2% körüli emelkedést követően 220/100.000-es értékkel tetőzött, majd jelenleg mintegy 30%-os csökkenést követően 150/100.000 körül van. Ugyanezen időszakban, 1968 és 1990 között az USA-ban évente 7%-os csökkenést regisztráltak. A csökkenés okai főleg a kezelés minőségében való változás, és a rizikófaktorok csökkenésével magyarázható. Minden betegségen hangsúlyozzuk az elsődleges megelőzés fontosságát, itt ez kiemeltem fontos, hiszen gyakran már az első inzultus maradandó tünetet hagy maga után súlyos terhet rakva, mint az egyén, mint a társadalom nyakára. Ebben a cikkben a legfontosabb rizikófaktorokról írok, és arról, hogyan kerülhetjük el a sztrókot.

 

 

 

Bővebben: Hogyan kerülhetjük el a sztrókot? A...

A Azagyidostroke (sztrók ) egy gyűjtőfogalom. Akutan fellépő  neurológiai tünetegyüttes,  mely 24 óránál tovább fennáll, és vascularis (ér) eredetű. Magyarországon népbetegségnek számít. Becsléseink szerint jelenleg Magyarországon évente kb. 40-50.000 beteg kerül kórházba stroke miatt.

A gyűjtőfogalomba három kórkép tartozik a betegség kialakulása szerint csoportosítva. Az esetek 83%-a Ischaemiás (atherothrombosis 36%, embolia 24%, lakunaris infarctus 23%) azaz az agyba valamilyen oknál fogva nem jut vér, ezért az agysejtek tápanyag és oxigén hiányában elhalnak. A másik két csoport az intracerebralis vérzés 10% és a subarachnoidalis vérzés 7%. Ennél a két típusnál az agykárosodás oka az agyszövetbe betörő vérzés.

Bővebben: A "Sztrók" tünetei

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 202 vendég és 0 tag böngészi