Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

viszketA következőkben egy népbetegségről lesz szó, ami nem is annyira veszélyes, mint inkább kellemetlen, előrehaladott esetekben azonban tanácsos elmenni vele az orvoshoz, és ha kell, műtétileg kezelni, mert szövődményekkel járhat.

 

 


Anatómia


A végbél (rectum) az emberi tápcsatorna utolsó szakasza, több funkcióval bír. Nagyon fontos feladata az akaratlagos székürítés biztosítása. Ezért egy külső, tölcsér alakú, és egy belső, gyűrű alakú izomzat felel. Az izmok a vérellátásukar három irányból kapják. A legfelső tápláló artéria a nyálkahártya alatt három kisebb és három nagyobb érpárnát, csomót hoz létre, ahonnan normálisan vénás rendszeren keresztül áramlik el a vér. Ezek a csomók tehát normálisan is jelen vannak a bélfalban, betegségről akkor beszélünk, ha az érpárnák valamilyen oknál fogva megduzzadnak, és előemelik a nyálkahártyát is maguk felett. Ha a duzzanat elég nagy, az aranyeres csomók kitüremkednek a végbélnyíláson, ilyenkor már könnyű őket felfedezni.

 

Ezeket a csomókat ún. belső aranyeres csomóknak nevezzük, a külső csomók a gáttájék bőre alatt találhatók. Valódi aranyér betegséget a belső plexus megnagyobbodása okoz. A külsőkben esetenként vérrög alakulhat ki, amely kis bőrmetszéssel orvosolható.

 

Kialakulás

Az erekben létrejött pangás oka többnyire az, hogy a vénás rendszer felé a vér áramlása nehezített. Ennek több oka lehet, többek között a máj betegségei - májzsugor (cirrhosis, a máj kötőszövetesen átalakul), ennek a területnek a vénái ugyanis a májon átfutó nagy vénába szedődnek össze. Kiválthatja még az erek direkt összenyomatása pl. a végbél daganatai által is. Erre fokozottan oda kell figyelni, különösen idősebb korban célszerű az aranyeres beteg végbelének vizsgálata. Kiváltó ok lehet még a megnövekedett hasűri nyomás, pl. gyakori székrekedés vagy prosztata megnagyobbodás miatti hasprés, vagy terhesség következtében. Ülőmunkát végzők, férfiak gyakrabban betegszenek meg, de a gyakori hashajtószedés, vagy többször elvégzett vastagbéltükrözés is hajlamosít rá.

 

Stádiumok:


I. Megnagyobbodott nyálkahártya alatti csomók, melyek a végbélnyíláson át még nem esnek elő.
II. Székürítéskor előeső, de magától visszahúzódó csomók.
III. Székürítéskor előeső, és magától vissza nem húzódó csomók, melyek még ujjal visszahelyezhetőek.
IV. Ujjal sem visszahelyezhető, állandóan előeső aranyeres csomók.

 

Tünetek, diagnózis

A vezető tünet, ami a betegekben többnyire riadalmat is kelt, és orvoshoz viszi, a székeléskor fellépő, többnyire fájdalommentes vérzés. Később a csomók kitüremkednek a végbélnyíláson, irritáció, viszketés, fájdalom, lép fel. Nem megfelelő testhigiénia esetén súlyos fertőzés is lehet a következmény. Aranyeres krízisnek nevezzük a csomó nagy fájdalommal, gyulladással járó kizáródását.
Magát az aranyeret ránézésre is könnyű diagnosztizálni, ha azonban felmerül a gyanú, hogy valamilyen komolyabb alapbetegség áll a háttérben, további vizsgálatok szükségesek.

Kezelés

 

Korai (általában I. stádium) esetekben a kezelés többnyire konzervatív (nem sebészi). Ez magába foglalja a megfelelő táplálkozást, a gyógyszeres, eszközöst kezelést, és a tisztálkodási szabályokat is. Az ételeknél oda kell figyelni, hogy a táplálék inkább rostdús legyen, illetve megfelelő mennyiségű folyadékot kell fogyasztani, hogy a széklet könnyen és naponta távozzon. Az alkohol, a kávé, és a fűszeres ételek mérséklése is szükséges. Az aranyerek hashajtóval való „kezelése" tilos, hosszú távon számos negatív hatása van.
Székelés után ajánlott az anális régió vízzel való alapos mosása, öblítése. Az esetleges túlsúly mérséklése, és a megfelelő testmozgás szintén enyhíti a tüneteket .
Gyógyszeres kezelés során különböző fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő tabletták, esetleg kúpok jönnek számításba az orvos ajánlása szerint. Nem túl kellemes megoldásként szóba jöhet ún. végbél tágító műszeres kezelés, amelyet napi rendszerességgel végezve elérhető a csomók vértelenítése és ezzel a visszahúzódása.

Az aranyereket műtétileg ma már leginkább a járóbeteg-ellátás keretein belül kisebb beavatkozásokkal orvosolják, a klasszikus sebészi kezelés háttérbe szorult.

Beavatkozások:


Injekciós kezelés: az aranyeres csomók ereibe speciális oldatot adnak injekciós tűvel, ezáltal azok elzáródnak. I-II stádiumú aranyereknél alkalmazható.
Gumigyűrű leszorítás: Gyakori eljárás a II-III fokú aranyerek ellátásában. Az aranyeres csomót fogóval vagy szívóval elemelik, és a gyökére gumigyűrűt rögzítenek. Ennek hatására a köteg néhány napon belül elhal, és a gumigyűrűvel együtt távozik. A beavatkozás az első néhány napban szövődménnyel járhat, így fontos, hogy a beteg ne utazzon külföldre vagy távolra, hogy a sebész be tudjon avatkozni, ha szükséges.
Infravörös coagulatio: az injekciós kezeléshez hasonló hatású, de itt a vér alvadását és az ér elzárását infravörös fény végzi.
Lézeres kezelés: óvatosan használandó, mert komoly sérüléseket is okozhat a végbél nyálkahártyáján. Egynapos sebészet keretein belül elvégezhető.


Körkörös előeső, jelentős panaszokat okozó csomók vagy aranyeres krízis esetén kerülhet sor klasszikus műtéti kezelésre, melyre a betegek 10%-ánál van szükség. Ennek során helyi érzéstelenítésben az aranyeres csomók kimetszése, az ellátó erek lekötése történik.
Amennyiben bármelyik eljárás során a nyálkahártya és a szövetek jelentősen sérülnek, a végbél és a végbélnyílás heges szűkülete jöhet létre, mely az átjárhatóság biztosítása érdekében további műtéti kezelésre szorul.

Forrás:

Kiss János : Gastroenterologiai sebészet

Gaál Csaba : Sebészet

Rovatszerkesztő:

Bardóczi Ádám


DEOEC ÁOK
orvostanhallgató

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 28 vendég és 0 tag böngészi