Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Tartalomjegyzék

A stroke a vezető halálok Európában a szívbetegségek és a rák után - becslések szerint évente 1,4 millió ember veszíti életét agyiér-katasztrófa következtében. A számítások szerint a következő órában 225 ember fog stroke-ot kapni, közülük 75 javul, 75 tartós rokkantsággal fog élni, 75 pedig egy éven belül meghal.

Magyarországon évente 18 000-en halnak meg szélütésben, amely a férfiakat átlagosan 5 esztendővel hamarabb éri utol, mint a nőket. Becsült adatok szerint jelenleg mintegy 200-250 ezer agyi-infarktust elszenvedett beteg él közöttünk, akiknek egynegyede 60 évesnél fiatalabb. A szélütés hirtelen alakul ki és súlyos következményekkel jár, jelentős terhet róva a társadalomra és az egészségügyi költségvetésre.

Éppen ezért a világ minden táján, de különös tekintettel a közép-kelet európai országokban,
kiemelt jelentőséget kell tulajdonítani a hatékony megelőzésnek, az akut kezelésnek, a rehabilitációnak, valamint a másodlagos prevenciónak.

Dr. Csiba László, a Magyar Stroke Társaság elnökének véleménye szerint javulás csak összefogással valósítható meg, ugyanakkor ezen a területen minden országnak megfelelő irányelvekkel kell rendelkeznie, ezért 2009. december 12-én egy nemzetközi kerekasztal fórumot szerveztek, ahol 10 közép-kelet európai ország neves neurológusai vettek részt. A Budapesten megtartott rendezvényen a megjelentek egyetértettek abban, hogy mindent el kell követni annak érdekében, hogy csökkenjen a stroke gyakorisága. Ugyanakkor megvitatták tapasztalataikat, majd egy nyilatkozatot fogalmaztak meg, amelynek legfontosabb célkitűzései az alábbiak szerint foglalthatóak össze:

A kelet- és közép-európai országokban nagyobb a stroke esetek gyakorisága, mint a nyugatiakban, ezért nagyobb figyelmet kell fordítani a stroke megelőzésére, gyógyítására és gondozására.
Fontos, hogy a betegek és a hozzátartozóik időben felismerjék a stroke figyelmeztető tüneteit, tisztában legyenek a szélütés sürgősségével, a tünetek észlelésénél azonnal hívják a mentőket, és tudják, hogy ilyenkor azonnal stroke-központba kell juttatni a beteget.
Rendkívül fontos, hogy mindenki megismerje a szélütés rizikófaktorait, ezzel is csökkentve a kockázatot. Felvilágosító kampányokra, megfelelő információáramlásra, oktatásra van szükség. Nagyon fontos, hogy mindenhol legyenek stroke osztályok, amelyek alkalmasak a betegek ellátására, és az azt követő rehabilitációra. Szükséges a specializált stroke centrumok számának a növelése, s minden országnak be kell tartani a stroke ellátásra vonatkozó irányelveket, klinikai protokollokat.

A kerekasztal beszélgetésen még közös feladatként fogalmazódott meg, hogy az egészségügyi projektekben minél gyakrabban tűzzenek ki a stroke-kal kapcsolatos célokat, növeljék a kutatás pénzügyi támogatását, ezzel is elősegítve az újabb diagnosztikus és terápiás módszerek kifejlesztését. Ugyanakkor az európai kongresszusokon nagyobb teret kell biztosítani a kelet-közép európai stroke jellegzetességeinek és problémáinak.

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 114 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Dr. Bodai Emese

Mesi

rezidens orvos