Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Tartalomjegyzék

 

altA gyulladásos bélbetegségek másik formája az ulceratív colitis/colitis ulcerosa. Az első részben már leírtuk, hogy a Crohn-betegséghez hasonlóan az okokat itt sem ismerjük teljes bizonyossággal, de különböző tényezők együtt vagy külön-külön játszhatnak szerepet (genetikai, mikrobiológiai és immunológiai faktorok). Szintén jellemző itt is a hullámzó lefolyás, tehát a betegség aktív és inaktív szakaszainak váltakozása. Egyes betegeknél a kezdeti tünetek jelentkezése után akár gyógyszer nélkül is egész életen át tartó tünetmentesség figyelhető meg.

 

alt

A betegség kialakulását tekintve a Crohn-hoz hasonló gyulladás jön létre a bélfalban, itt azonban az előbbitől eltérően ez csak a bél nyálkahártyájára terjed, tehát felületesebb. A kialakult fekélyek később összeolvadnak közöttük az ép nyálkahártya üregbe türemkedő túlnövekedése figyelhető meg. A bél fala hegesedik, megvastagszik, ezzel együtt merevvé, csőszerűvé válik és megrövidül. A betegség lokalizációját tekintve is eltér a Crohn-tól, ugyanis itt az esetek 95% -ában a végbél (rectum) betegszik meg először, és innen terjed fölfelé a vastagbél mentén, és általában nem terjed rá a vékonybelekre.
 

Jellemző még, hogy a Crohn-nál megfigyelt szakaszos gyulladás (skip lesions) helyett colitisben egy hosszabb bélszakasz lesz gyulladt. Ezek a különbségek fontosak a két betegség elkülönítésében, ami sokszor még a tapasztalt szakorvosnak is nehézséget jelent.

A tünetek kezdetben enyhébbek, nem specifikusak, és elhanyagolt vagy terápiára nem reagáló esetekben egyre súlyosabbak lesznek, szövődmények lépnek fel. Az enyhe eseteket naponta többszöri, elsősorban reggel jelentkező véres hasmenés jellemzi görcsös hasi fájdalom kíséretében. Ez magától elmúlhat, a betegség inaktív stádiumba kerül, majd hosszabb-rövidebb idő elteltével újból jelentkezik. Súlyosabb esetekben a véres hasmenések száma nő, ezzel együtt mivel a bél nyálkahártyája károsodik, az elfogyasztott táplálékból nem tud felszívódni a szervezet számára fontos víz és ionok. A társuló vérveszteség miatti vérszegénység (anaemia) ezekkel együtt igen súlyos legyengült állapotot hozhat létre. Emellett láz, hőemelkedés, és a szívfrekvencia gyorsulása (tachycardia) jelentkeznek.

Szövődmények:

- Masszív vérzés – rövid időn belül nagy mennyiségű vér elvesztése esetén mindenképpen vérkészítmény adása indokolt, ha ez nem segít a vérző részt műtétileg el kell távolítani.

- Toxikus megacolon: a vastagbél harántul futó részének tágulata, igen veszélyes szövődmény, mert a tágult szakasz fala elvékonyodik, könnyen átszakadhat (perforál), ami kiterjedt hashártyagyulladáshoz vezet.

- Teljes bélelzáródás – colitis ulcerosanal ritka szövődmény, Crohn-betegségben inkább jellemző. Amennyiben mégis kialakul, mindig gondolnunk kell arra, hogy egy gyulladás talaján kialakult tumor zárja el a bél lumenét.

-Carcinoma – a bél nyálkahártyájának folyamatos gyulladása és regenerációja következtében kialakuló rákos elváltozás a colitis ulcerosa rettegett, és nem túl ritka szövődménye, ezért az aktív betegek folyamatos ellenőrzése különböző endoscopos módszerekkel nagyon fontos. Azoknál a betegeknél, ahol a betegség legalább 20 éve fennáll, kb. 10-15 % az esélye a tumor kialakulásának.

A Crohn-nál látott ún. extraintesztinális (nem a gyomor-bél rendszert érintő) tünetek – bőrelváltozások mint erythema nodosum, pyoderma gangraenosum, szem gyulladása, ízületi problémák, epe- és vesekövesség - ugyanúgy megfigyelhetőek itt is, a tályogok és sipolyjáratok azonban nem jellemzőek.