Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Tartalomjegyzék

diab_duckAz 1-es típusú (gyermekkori) cukorbetegség és szövődményei első részben a hipoglikémiáról volt szó, de sajnos a cukorbetegségnek egyéb következményei is lehetnek. Ilyen például a ketoacidózis, ami akár kómához is vezethet! Azért, hogy mindezt elkerüljük és minél jobban, biztonságosabban "teljes" életet élhessünk betegségünk mellett érdemes minél többet tudni róla...

 

Ketoacidózis


ketoacidosisA ketoacidózis a vér pH értékének csökkenése vagyis savasodása, amit ketontestek felszaporodása okoz. Ez például abban az esetben fordul elő, amikor a szervezetünkben lévő szőlőcukrot a sejtek nem tudják hasznosítani inzulinhiány miatt. Esetleg a sejteken lévő cukor felvételéért felelős érzékelők, felvevők (receptorok) hibásak, emiatt „éheznek a sejtek". Mindez olyan anyagcsere-folyamatok beindulásához vezet melyek nem csak a ketontestek képződéséhez hanem hányingerhez, hányáshoz, szapora és szabálytalan légzéshez, illeteve acetonszagú lehelethez vezetnek. Hányás és a vizelet megnövekedett cukortartalma miatt drasztikusan csökkenhet a testünkben lévő folyadék- és elektrolitok mennyisége. Ezáltal kiszáradáshoz közeli állapotba kerülhetünk (dehidráció), tehát súlyosbodik a vérkeringés állapota, ami keringési elégtelenséghez, agyi hipoxiához, működési zavarokhoz végül kómához is vezethet. Általában a magas vércukorszinttel (hyperglykaemia) kezdődő keringési elégtelenség és a ketoacidózis együttesen hozza létre a diabeteses kóma állapotát.
Fiatal korban az esetek túlnyomó többségében a vér savasodását fertőzéses megbetegedés és bakteriális méreganyagok okozzák, ugyanis ezek a stresszhatást kiváltó tényezők mind növelik a szervezet inzulinigényét.