Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

a hasnyálmirigy (pancreas)  és a környezős szervekA hasnyálmirigy rákjai az emésztőrendszer daganatos megbetegedései között a harmadik helyet foglalják el a gyomorrák és a vastagbélrák után. Gyakrabban érinti a férfiakat és sok szövettani típusát különíthetünk el.

A hasnyálmirigy (pancreas) a hasüreg egyik nagy emésztőmirigye amelyen anatómiai felépítése alapján elkülönítünk pancreas fejet, testet és farkat.

 

A sejtek funkciója alapján a hasnyálmirigynek két részét különítjük el:

  1. Exocrin pancreas: A hasnyálmirigy ezen része felelős a különböző emésztőenzimek termeléséért, amelyek elengedhetetlenek a táplálékkal bevitt fehérjék, szénhidrátok és zsírok emésztéséhez.
  2. Endocrin pancreas: A hasnyálmirigy ezen része kis sejtcsoportokban (Langerhans-szigetek) elszórtan helyezkedik el az exocrin pancreasban és ezek felelősek a különböző hormonok termeléséért, mint például az inzulin.
Ezek alapján a hasnyálmirigy daganatos megbetegedéseit is két nagy csoportra oszthatjuk: az exocrin pancreas daganataira és az endokrin pancreas daganataira.

 

Az exocrin pancreas daganatai:

Az exocrin pancreas daganatai leggyakrabban a 60-80 év közötti férfiakat érinti.

Kialakulásának oka ismeretlen, de a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a zsírban gazdag, kalóriadús étkezés nagyban növeli a rizikót. Emellett fokozott kockázatot jelent a diabetes mellitus, az elhízás, a családi halmozódás, a különböző daganatos szindrómák és egyes örökletes anyagcsere betegségek (pl.: cisztás fibrózis).

A legtöbb daganat az exocrin pancreas mirigyeinek kivezetőcsövét alkotó sejtekből alakul ki leggyakrabban a pancreas fejben (60%), ritkábban a testben (15%) és a farokban (5%). A maradék 20% elszórtan jelentkezik (diffúz forma). Ezekről a daganatokról általánosságban elmondható, hogy korán képeznek áttétet (vékonybél, gyomor, epevezeték, lép, vese, nagyerek, vastagbél) de a tünetek csak későn jelentkeznek

1. Tünetek:

  • Hasi fájdalom
  • Fogyás
  • Sárgaság
  • Tapintható epehólyag
  • Hányinger, hasmenés, székrekedés
  • Diabetes mellitus
  • Ismeretlen eredetű, kiújuló vénás trombózisok

 

2. Vizsgálatok:

Laboratóriumi vizsgálatok:

Alkalikus foszfatáz (AP), bilirubin, laktát-dehidrogenáz (LDH) emelkedése.

Tumormarkerek emelkedése:

CA 19-9 (carcinoma asszociált antigén)

CEA (carcinoembrionális antigén)

IAPP (szigetsejt eredetű amiloid peptidáz)

TIMP (I-es típusú mátrix metalloproteináz szöveti inhibitora)

Azt viszont hangsúlyozni kell, hogy bár ezek hasnyálmirigyrákban általában emelkedettek szintjük más betegségekben is magasabb lehet, illetve az emelkedés hiánya nem zárja ki egyértelműen a pajzsmirigy rákot!

Képalkotó eljárások:

Hasikomputertomográfia / CT (Az elsődleges vizsgáló módszer a panceasrák diagnózisában)

Hasi ultrahang vizsgálat /UH

Endoszkópos retrográd kolangiopankreatográfia /ERCP

Mágneses rezonancia kolangiopankreatográfia /MRCP

Mágneses magrezgés vizsgálat /MRI

Endoszkópos ultrahang /EUS

Endoszkópos ultrahang által vezérelt vékonytű-aspirációs biopszia / EUS-FNAB

Hasnyálmirigy

3. Kezelés:

Sebészi kezelés:

Az egyetlen hatékony kezelési forma, amennyiben nincsenek kiterjedt metasztázisok, de nem mindig végezhető el: ha a daganat vénát, artériát vagy nagy nyirokeret érint a műtét ellenjavallt.

Onkológiai kezelés:

A kemoterápia ( 5-fluoroacil, doxorubicin, mitomycin-C) és a sugárkezelés, radioterápia tartozik ide.

Ezek mellett jelenleg kísérleti stádiumban van számos egyéb módszer, pl.: epidermális növekedési faktor-EGF receptor-, vascularis endothelialis növekedési faktor-VEGF receptor-, és a tirozinkináz terápiás gátlása.

4. Kórjóslat:

Az exocrin pancreas daganatai a legmagasabb mortalitású daganatok közé tartoznak és még korai felismerés esetén is rossz prognózisúnak tekinthetőek, bár ha a daganat kisebb mint 3 cm és nincs nyirokcsomó  áttét pancreatoduodenoectomiával (a hasnyálmirigy és a vékonybél egy részének eltávolítása) jelentősen növelhetőek a túlélési esélyek.

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 98 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Csáky Eszter

Eszter

DEOEC ÁOK
orvostanhallgató