Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

A hangszalagok legsúlyosabb betegsége a rosszindulatú daganat, a rák. Sajnos az esetek igencsak döntő többségében már a kialakult betegséggel szembesülünk a gégészeti vizsgálat során, pedig gyakran a rosszindulatú daganat megjelenése előtt már látható úgynevezett rákot megelőző állapot (precancerosis). A precancerosisokban a legfontosabb, hogy intő jelek: erre a betegre oda kell figyelni, rendszeresen kontrollálni kell, ha van panasza, ha nincs, akkor is. Ugyanis a rákot megelőző állapotban már kimutatható a sejtek rossz működése, szerveződése (dysplasia). Ugyan még nem a szabályozhatalanul és korlátlanul osztódó sejttömeggel talkálkozunk (vagyis nem mi, a fül- orr- gégészek, hanem az eltávolított szövetet vizsgáló patológus), de már a kelleténél több rétegben vannak bizonyos sejtek (hyperplasia), vagy nem típusos kinézetűek (atypia), esetleg a kelleténél több szaru termelődik (hyperkeratosis), vagy akár az elfogadhatónál is több sejtosztódás látható. Szövettanilag a dysplasia mértéke határozza meg, hogy mennyire áll közel a rákhoz a hangszalag. Erre egy hármas osztályozási rendszer áll rendelkezésünkre: I-es típus: A hám felső sejtrétege hyperplasiás, esetleg hyperkeratosis figyelhető meg, atypia nincs. Ez még egyértelműen jóindulatú megbetegedést jelent. II-es típus: Már nem csak a felső, hanem az alsó, basalis hámrétegben is több sejt figyelhető meg, előfordul sejt-atypia, több osztódó sejtalak is látható. Ez felel meg a rák "előszobájának". III-as típus: Tulajdonképpen ez már maga a rosszindulatú daganat első stádiuma. Megjelennek az első, a nomrális hámsejtre már egyáltalán nem emlékeztető, folyamatosan osztódó sejtek, szabálytalan rétegződésben.
Látványra is több formában jelenhet meg a precancerosis. Leggyakrabban a túlzott szarutermelés miatt fehéres réteggel bevont hangszalagot látunk (leukoplakia):
alt 
(forrás: tobaccofacts.info)
Esetleg lehet vöröses elszíneződésű a hangszalag (erythroplakia). Ez gyakran már sajnos rosszabb állapotot jelent, mint a leukoplakia:
alt 
(forrás: telemedi.net)
Azoknál a betegeknél, akiknél a fenti elváltozások láthatók, sürgősen szövettani mintavétel, majd szoros megfigyelés, rendszeres kontroll szükséges! Amennyiben azonosítható valamely ehhez az állapothoz vezető faktor (dohányzás, súlyos reflux, alkohol), akkor természetesen azt is rendezni kell.
A precancerosisok közé tartozik egy a fentiekhez nem teljesen sorolható megbetegedés is. Ez a hangszalag papilloma, ami vírusfertőzés következtében jön létre. Megkülönböztetünk úgynevezett gyermekkori papillomát, ami bár rosszabbul néz ki, mint a felnőttkori, sokszor az egész hangszalagot is beborítja, és nagyon nehéz kezelni, de mégis jobb indulatú, mint a felnőttkori, mivel nem alakul át rosszindulatú daganattá. Ezzel szemben a felnőttkori hangszalag-papilloma kisebb, általában csak egy van a hangszalagon, viszont idővel a kezeletlen esetekben átalakulhat rákká. Ezért ennek eltávolítása okvetlen szükséges! A felnőttkori hangszalag-papilloma:
alt 
(forrás: med.nyu.edu)

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 277 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Csáky Eszter

Eszter

DEOEC ÁOK
orvostanhallgató