Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Tartalomjegyzék

vaccineA HPV fertőzés előfordulása legmagasabb a szexuálisan aktív 20-25 éves populációban. A fertőzések nagy része tünetszegény formában zajlik le, és 3-6 hónap alatt magától gyógyul. A méhnyakrákok 99,7%-a hozható összefüggésbe a HPV fertőzésekkel, a méhnyakrákok 70%-a a 16-os vagy a 18-as típushoz társul. A HPV fertőzés manapság már megelőzhető! Nem rég kerültek piacra a HPV fertőzés elleni védőoltások, melyek részletes összehasonlítása és elemzése e cikk fő célja.

 

 

2006 júniusában lett bejegyezve az első   HPV vakcina GARDASILTM (Magyarországon SILGARDTM) néven a 9-26 éves nők számára. A vakcina célcsoportja, bár 9-26 éves korig lett szabadalmaztatva, elsősorban a HPV vírusfertőzésnek még ki nem tett fiatal nőpopuláció. Az oltóanyag hatásosnak bizonyult az  nemiszerveket érintős szemölcsös esetek 90%-áért felelős 6-os és 11-es HPV-típus  megelőzésében is.

Az oltóanyagok nem fertőző HPV-szerű részecskékből (VLP, virus like particles) kerülnek előállításra. hpv_assemblyEzek úgy jönnek létre, hogy lényegében a vírus egy fehérjét összekapcsolva a vírus üres (tehát magában információhordozó DNS-t nem hordozó) burkát hozzák létre, mely alkalmas immunválasz kiváltására, viszont nem fertőző és nem rákkeltő. Ezt a fehérját élesztőkultúrában termeltetik, majd tisztítják, ezért élesztőallergiában szenvedőknek nem adható. A három oltásból álló kúra (0. 2. és 6. hónap, 0,5mg, im.) után a szervezetben erős (IgG típusú) védelem alakul ki, ami meggátolja a vírusfertőzés kialakulást. A vakcina hatásosságát több nagyobb tanulmány is vizsgálta több mint 20 ezer nő részvételével és 3 év utánkövetéssel. A rákmegelőző állapotok előfordulását vetették össze a normál populációval. A védőoltás hatékonysága 98-100%-osnak bizonyult. Olyan biztató tanulmányok is megjelentek, hogy  kísérletekben az oltóanyag olyan ellenanyagok termelődését váltotta ki, amelyek keresztreakcióba léptek a 31-es és 45-ös vírustípusokkal, sőt képesek voltak azokat semlegesíteni, mielőtt e vírustípusok megfertőzték volna a sejteket (keresztneutralizáció).

2007 őszén került a piacra a második, 2 vírustípus  elleni (HPV 16,18) vakcina a CervarixTM10-45 éves nők körében a humán papillomavírus 16-os és 18-as típusa által okozott méhnyakrák és rákmegelőző állapotok megelőzésére . Ez a vakcina is vírusburkot taratlmaz és három részben kell beadni (viszont itt: 0. 1. és 6. hónap). A burok fehérjét a Cervarixnál nem élesztősejtekkel termeltetik, ezért élesztőallergiában jó alternatíva lehet. A vakcina AS04 nevű adjuváns rendszerét azért fejlesztettek ki, hogy erősítse az immunválaszt, és növelje a rákot okozó vírustípusok elleni védelem időtartamát. Erősebb és tartósabb immunválaszt vált ki, mint ugyanaz az oltóanyag a hagyományos alumínium-hidroxid adjuvánssal.

Az oltások bevezetése a 9―15 éves korú gyermekekben és serdülőkben, valamint 16―26 éves serdülő- és felnőttkorúaknál lesz célszerű. Jó eredményt hosszútávon a teljes populáció átoltásától várhatunk ezért jó lenne az oltást a általános gyermekkori oltási naptárba is beilleszteni.