Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Tartalomjegyzék

Nem megfelelő anyai táplálkozás, a születési súly csökkenése

Ha az anya depressziója étvágytalansággal, súlyvesztéssel jár, az nagytív hatással lehet a magzat növekedésére. Az objektivitás szempontjából a testsúly helyett pontosabb a testömegindex-szel számolnunk. Az anya csökkent táplálékbevitele, és az egyoldalú táplálkozása megnövelhetik a születendő gyermek esélyét arra, hogy méhen belüli fejlődési rendellenessége (IUGR) legyen, majd alacsony születési súllyal jöjjön a világra.( Committee to Study the Prevention of Low Birthweight,1985)
A testtömeg - index egyszerűen kiszámítható, ha a testsúlyt kilogrammokban elosztjuk a testmagasság (méterben) négyzetével.
Mindamellett a nem megfelelő anyai táplálkozás és súlynövekedés a depresszió következtében különösen problémás lehet az alacsonyabb szociális rétegekben élő terheseknél.

 

Preeclampsia

A terhességi hypertonia a gravidák 5-10%-ában fordul elő, s jelenleg ez az anyai mortalitás egyik vezető oka. Emellett további súlyos anyai szövődmények (eclampsia, DIC, HELLP-syndroma) forrása is lehet. Annak ellenére, hogy a terhességi hypertonia klinikuma jól ismert, a kórkép pathogenesise mind a mai napig alig tisztázott. A terhesség alatti magasvérnyomás a koraszülés, a krónikus magzati distress, a méhenbelüli növekedési retardáció, a lepényleválás, valamint a méhenbelüli elhalás fokozott kockázatával jár. A hypertensiv kórállapotok jelentősen befolyásolják tehát a magzati morbiditást és mortalitást is. Az anyai és magzati szövődmények elkerülésében a minél korábbi felismerés (családorvosokkal való együttműködés!) és a megfelelő kezelés (antihypertensiv terápia, terhesség befejezése) a legfontosabb.
A terhesség alatt, hat óránál nagyobb időkülönbséggel mért, két alkalommal észlelt, 140/90 Hgmm-et maghaladó vérnyomásérték esetében beszélünk hypertoniáról. A magasvérnyomás diagnózisa akkor is felállítható, ha a szisztolés érték 30 Hgmm vagy nagyobb, a diasztolés pedig 15 Hgmm vagy nagyobb mértékű emelkedést mutat a nem terhes állapotban, vagy a terhesség első harmadában mért értékekhez képest.
Fajtái:Krónikus hypertonia
A magas vérnyomás a fogamzás előtt, vagy a terhesség első felében (20. hét előtt) kerül felismerésre, illetve a szülést követő 42. napon túl is fennáll. Szignifikáns fehérjeürítés (>=300mg/nap) nem kíséri. Lehet esszenciális vagy szekunder (renovascularis, renoparenchymás, endocrin, autoimmun, vagy érrendszerei betegségekhez táruló) hypertonia.

Gesztációs hypertonia (praeecclampsia, késői terhességi toxaemia)
A terhesség második felében fellépő hypertonia, amelyet szignifikáns fehérjeürítés (>=300mg/nap) kísér. Gyakran egyéb szervek működészavara (májfunkciós értékek emelkedése, hyperuricaemia, thrombocytopaenia, LDH emelkedés) észlelhető.

Krónikus hypertoniára rárakódott gesztációs hypertonia (rárakódásos praeecclampsia)
Korábban is fennálló hypertonia, vagy krónikus vesebetegség talaján kialakult praeecclampsia.

Átmeneti terhességi hypertonia
A terhesség harmadik trimeszterében, a szüléskor, illetve az azt követő 24 órában fellépő hypertonia, amely a szülést követő 10 napon belül megszűnik. Praeecclampsiás tünetek, kóros laborértékek nem kísérik. (Langmár és mtsai, 2005)
Finnországban készült felmérés szerint azon terhes nők közül, akik terhesség alatti depresszióban szenvedtek, azoknál gyakrabban jelentkeztek praeecclampsiás tünetek, mint a nemdepressziós terheséknél. (Odds ratio [OR] = 2.5; 95% confidence interval [CI] 1.1, 5.4) Az idősebb (>30 év) terhesek nőknél, akik depressziósak voltak még nagyobb eltérés mutatkozott (OR = 3.4; 95% CI 1.4, 7.1). Azoknál a betegeknék, ahol a depresszió bakteriális vaginózissal (BV) kombinálódik a veszély több mint ötszörös azokkal a terhesekkel szemben akiknek egyik rizikófaktorral sem rendelkeznek. (OR = 5.3; 95% CI 1.8, 15.0) ( Kurki T, Hiilesmaa V, Raitasalo R, et al, 2001)
Azonban egyes tanulmányokban nem találtak korrelációt depressziós kórképekkel. Mint egy, Egyesült Államokban élő alacsony keresetű terhes nők között végzett tanulmánynál. (Zuckerman B, Amaro H, Bauchner H, et al, 1989) Azomban ebben a tanulmányban, számos nőnél találunk a depresszió mellett olyan káros szokásokat, mint például a dohányzás. Érdekes módon a dohányzás több tanulmány szerint is protektív hatású a terhességi hypertóniákban. (Zhang J, Klebanoff MA, Levine RJ, et al, 1999; Conde-Agudelo A, Althabe F, Belizan JM, et al, 1999; Lindqvist PG, Marsal K, 1999) Mindenesetre a terhességi hypertónia a depressziós dohányzó nőknél való előfordulása nem tisztázott.
Akárhogyis nézzük a preeclapsia és a terhességi depresszió közötti összefüggést még csak kevés tanulmányban vizsgálták, ezért pillanatnyilag számottevő konklúziót nem vonlatunk le a témában. A terhességi toxémia szülészeti fontossága miatt további vizsgálatok lennének szükségesek az összefüggés tisztázásához.

 

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 266 vendég és 0 tag böngészi