Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Sertés influenza, a gyilkos(?) vírus

 

Az elmúlt hetekben sokat foglalkoztak a médiában a legutóbb kitört influenza-vírus járvánnyal, az úgynevezett „sertés-influenzával”. A járvány Mexikóból indult ki és itt szedte legtöbb áldozatát, több tucat halálesetet okozva. Világszerte 24 országból kb. 2000 megbetegedést jelentettek eddig. A szakemberek pandémiával riogatnak bennünket. Egészségügyi problémán túl jelentős gazdasági, kereskedelmi és egyéb kihatása is van a járványnak a bevezetett karanténok és korlátozások miatt.

Mit is jelent a Pandémia a kifejezés, és eddig mikor fordult elő a történelemben:

A pandémia kifejezés definíciója a WHO (World Health Organization) szerint:

-új betegség fellépése a népességben

-a kórokozó embereket fertőz, és komoly betegséget okoz

-a kórokozó könnyen és huzamosabb ideig terjed a népességben.

-először Hippokrates írta le a vírust időszámításunk előtt 412-ben.

-az első pandémiát 1580 ban jegyezték fel, azóta 10-30 évenként felléptek kisebb-nagyobb járványok, mivel ennyi idő szükséges a vírusnak, hogy újabb típus fejlődjön ki, ami ellen a szervezetünk nem tud megfelelően védekezni.

-1889-1890: az „orosz nátha”, amelyben kb. 1 millió ember halt meg világszerte.

-1918-1919: a „spanyol nátha”, világszerte kb. 50 millió áldozata volt. Az akkori populáció kb 1/3-a megfertőződött a virus által, ez kb. 500 millió embert jelent. A vírus H1N1 típusú volt, ami a mostani sertés-influenzával megegyezik. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy most ekkora veszteségre kell számítanunk, mivel a mostani fertőzést egy másik variáns okozza.

-1957 : az „ázsiai influenza”, Kb. 2 millió embert halálát okozta. A vírus a H2N2 törzsből származott.

-1968-69: a „Hong-Kong-i influenza”, amely a utolsó jelentős pandémia, kb. 1 millió ember halálát okozta. H3N2 törzs vírusról volt szó.