Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

influenza_oltasMeghalt egy idős miskolci nő két nappal azután, hogy beoltották az újinfluenza elleni vakcinával - írja a Népszabadság internetes kiadása. Egyelőre nem tudni, van-e összefüggés a haláleset és az oltás között. Az ÁNTSZ elrendelte az elhunyt hatósági boncolását, ez minden hasonló esetben kötelessége. Az asszony krónikus szívbetegségben szenvedett, de nem halálos rendellenességben. Egyelõre nem tudni, lehet-e összefüggés a beadott vakcina és a tragédia között. Az kizárható, hogy akut, toxikus hatás okozta az asszony halálát, az ugyanis azonnal az anyag beadását követõen jelentkezett volna.

nol.hu -nak a hírt az Országos Tisztiorvosi Hivatal is megerõsítette. Azt mondták, hogy a tisztiorvosi szolgálatok kötelessége minden esetben hatósági boncolást kérni, ha egy-egy védõoltást követõen egy hónapon belül a beoltott életét veszti. Németh Zsolt, az oltóanyagot gyártó Omninvest Kft. vezetõje szerint, amíg ok-okozati összefüggés az oltás és a haláleset között nincs bizonyítva, nem lehet a kettõt összefüggésbe hozni, vagy felelõsségrõl beszélni. "A cég azonban számol azzal, hogy a következõ hónapokban beoltott több millió ember közül több ezer meghal majd, egyéb okok miatt, ez azonban nem jelenti azt, hogy a tragédiáknak bármi köze lenne az oltóanyaghoz." ???!!!???

Mint minden gyógyszer, így az Fluval P is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek - írja az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján az oltóanyaggal végzett tesztek lezárása után. A 18 - 60 éves felnőttek körében és a 60 éven felüli idősek körében általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók, gyakori a fájdalom, a bőrpír, duzzanat és beszűrődés az oltás helyén; fáradtságérzet, rossz közérzet. Nem gyakori a fejfájás, az ízületi fájdalom, a verítékezés, az izomfájdalom és a láz. Súlyos mellékhatást nem tapasztaltak.

Az oltóanyag elölt vírust tartalmaz, ezért az oltást követően a vakcinától nem alakulhat ki influenzafertőzés. Az oltást követő légúti betegség véletlen egybeesés következménye, és más légúti kórokozó válthatja ki. A szokványos influenza oltást követő napokban vagy hetekben a fentieken kívül az itt felsorolt további mellékhatások is előfordultak nem gyakori általános bőrreakciók, mint viszketés, hólyagos bőrelváltozás, csalánkiütés, súlyos szúró vagy lüktető fájdalom egy vagy több idegen bizsergés, görcsök, átmeneti vérlemezke szám csökkenés, allergiás reakciók, amelyek a vérnyomás veszélyes leesésével, sokkos állapot kialakulásával járhatnak, nagyon ritka a véredények szűkülete vagy elzáródása veseproblémákkal, gyulladás az agyban vagy a gerincvelőben, átmeneti ideggyulladás, amely fájdalmat, gyengeséget és bénulást okoz a végtagokban és gyakran ráterjed a mellkasra és arcra is (ideggyulladás, GuillainBarré szindróma).