Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Amanita_muscariaAz emberek nagy részében talán indokolatlan félelmek élnek a gombák fogyasztásával kapcsolatban, ennek ellenére évről évre mégis tragikus végű gombamérgezésekről értesülhetünk.
A gombák, a növényekhez hasonlóan számos, különféle, erős biológia aktivitású vegyületet tartalmaznak, ezek egy része az emberi szervezetre mérgező (toxikus) de vannak köztük gyógyhatású vegyületek is. A köztudattal ellentétben a kalapos gombáknak mindössze 3%-a mérgező, ami kevesebb mint a mérgező növények aránya. Gombamérgezések esetén a halálesetek 90%-áért az Amanita phalloides az-az a gyilkos galóca más néven a kalapos halál, a halál angyala felelős, kezelés nélkül magas 30-90%-os, gyermekeknél 50%-os a halálozás, fokozott veszélynek a kisgyermekek, és a gombaszedők vannak kitéve.

 


A gyilkos galóca mérgezés első leírója Euripides volt (Kr.e. 450), aki feleségét és 3 gyermekét vesztette el a mérgezés miatt.
Mindezek ellenére javasolt az „erdő húsának" nevezett vadon termő ehető gombák fogyasztása, hiszen fehérjéinek összetétele hasonlatos az állati fehérjékhez, emellett nagyobb mennyiségben káliumot, foszfort, D-vitamint tartalmaznak, viszont igen alacsony a kalória értékük (150-500Kcal/kg), kitin tartalmuk azonban nehezen emészthetőek.

Ahhoz, hogy elkerüljük a mérgezést ismernünk kell a gombaszedés és fogyasztás szabályait:
Mindenkinek ismernie kell a gyilkos galócát, hiszen a halálesetek döntő többségéért ez tehető felelőssé.

A saját szedésű gombát mindig meg kell vizsgáltatni gombaszakértővel!

A gombaszedéshez mindig kosarat vagy papírzacskót használjunk, de soha se használjunk műanyag dobozt -, zacskót ezekben ugyanis a gomba befülled, gyorsan romlik, összetörik felismerhetetlen lesz.
Házalótól sose vegyünk gombát!
A piacon csak engedéllyel rendelkező árustól, engedélyezett tételből vásároljunk
vadon termő gombát!
Ne higgyünk semmiféle gombafogyasztással kapcsolatos babonában (a csiga rágta biztosan ehető <= a gyilkos galóca mérge pl. csak a melegvérű élőlények számára ártalmas)!
Csak a friss, egészséges termőtest alkalmas fogyasztásra, sérült, öreg, penészes
gomba betegséget okozhat!
Ne fogyasszunk nyersen gombát!
A kész gombaételt hűtőszekrényben se tároljuk egy napnál tovább!

A friss termőtestek két-három napig tárolhatók hűtőszekrényben.
Kisgyermeknek és érzékeny gyomrúaknak ne adjunk gombaételt!

Ha a tünetek a gombafogyasztást követő 12 órán túl jelentkeznek, azonnal hívjunk

mentőt!

Érdemes azt is tudni, hogy az ehető és betegséget okozó gombák szezonális előfordulása közel azonos, a gyilkos galóca például még novemberben is fellelhető, de légyölő galócát akár decemberben is szedhetünk.

 

 

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 49 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Dr. Bodai Emese

Mesi

rezidens orvos