Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Tartalomjegyzék

Blikkdiagnózis : Mélyvénás trombózisAz alsó végtagokban két, egymásba torkolló csőrendszer - felszínes- és mélyvénás rendszer - biztosítja a vér mozgását a szív felé. Ez alulról felfelé történő véráramlást jelent, ami a vénákban lévő billentyűknek és a testmozgás alatti izommunkának köszönhető. Sporttevékenység (pl. úszás, biciklizés) vagy egyszerű séta során az izomzat kívülről összenyomja a puha falú vénákat és kipréseli belőlük a vért, melynek útját a vénabillentyűk teszik egyirányúvá. Tartós mozdulatlanság vagy csökkent fizikai aktivitás esetén az erekben lelassul a vér áramlása, pangás alakul ki, ami vérrög-képződés veszélyét rejti magában. A felületesen futó erek elzáródásakor visszérgyulladásról, a mélyen futók elzáródásakor pedig mélyvénás trombózisról beszélünk.

 

Hajlamosító tényezők között szerepel a dohányzás, az elhízás, családi halmozódás, genetikai fogékonyság, nőknél fogamzásgátló szedése és terhesség, az érfal közvetlen sérülése pl. lábszártörés után. Bizonyos betegségek (pl. véralvadási zavarok, vérképzőszervi betegségek) a vér összetételének megváltozása miatt jelentenek kockázati tényezőt. Ilyenkor a kezelés szerves részét képezi a trombózis megelőzése. Hosszú utazás (repülővel, autóval), vagy irodai tevékenység esetén néhány guggolás is kedvező hatású lehet!

Árulkodó jelek

A pangás leggyakoribb tünete a láb elnehezülése, zsibbadása, kifáradása. Kompressziós harisnya viselése e panaszokat nagymértékben csökkenti.

A visszérgyulladás következtében a végtag nemcsak fájdalmassá válik, hanem vörös és meleg lesz, de nem duzzad! A bőrön kékes-zöldes színnel áttűnnek, a rögös tapintatú, tágult és elzáródott erek. A kivizsgálás a mélyvénás trombózisnál leírtakhoz hasonlóan történik (ld. alább), ám a terápiás lépések különbözőek. A beteg továbbra is járóképes marad, fájdalomcsillapítás és helyi borogatás indokolt. Láz fellépésekor rendszerint antibiotikumot indítanak. Alvadásgátló gyógyszer adása bizonyos esetekben ilyenkor is szükséges lehet.

Típusos esetben a mélyvénák elzáródásakor a fentieken túl a végtag duzzadt, fénylő, mélyvörös, kifejezetten fájdalmas. Ám időnként csak minimális panaszokat okoz, ezért gyanúja is körültekintő munkát igényel. Itt - a visszérgyulladással ellentétben - az érfalban nincs gyulladásos reakció. A kórkép életveszélyes szövődménye lehet a vérrög tovasodródása (embólia), ezért a betegség gyanújakor az alsó végtagot mozgatni tilos! (Bár térd alatti trombózisok esetén ennek valószínűsége csekély, a pontos diagnózisig ezt mindenképpen be kell tartani.)