Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

„A prosztatarák-szűrés 20%-kal csökkenti a halálesetek számát" - állapítja meg a világ legnagyobb prosztatatrák-szűréssel foglalkozó tanulmánya (ERSPC), amely első alkalommal szolgál meggyőző, független szakértők által hitelesített bizonyítékkal arra vonatkozóan, hogy  a szűrés igen sok férfit menthet meg a gyakran halálhoz vezető betegség legsúlyosabb következményétől.

Nem véletlen tehát, hogy a Magyar Urológusok Társasága által az ötödik alkalommal megszervezésre kerülő Prosztata Napokon a prosztata specifikus antigén (PSA) mérésé lesz a főszerep. A PSA-nak a vérben jelenlévő mennyiségéből az urológusok - az egyéb vizsgálatokkal összevetve - következtetni tudnak a dülmirigy rosszindulatú elváltozására. Ha ezt a rákfajtát korai stádiumában diagnosztizálják -  ezt igazolja a 19 éven át, 162 ezer 55-69 közötti, európai férfi bevonásával megtörtént ERSPC is - a legtöbb esetben teljes gyógyulás érhető el.

A magyar urológus társadalomnak az ebben a témában kifejtett felvilágosító munkája az elmúlt években meghozta az eredményét, hiszen a prosztatabetegségek és különösen a prosztatarák által leginkább veszélyeztetett, 45 fölötti korosztályból sokan várják, keresik a szeptember közepén már hagyományosnak mondható prosztata napi programokat, szűrési lehetőségeket. A nagy érdeklődésre való tekintettel idén „Prosztata Hétté" bővül a rendezvénysorozat. 13 megyeszékhely központi kórházaiban szerveznek szűrést az urológusok a szeptember 14-vel kezdődő héten. A tavalyi egy helyszínnel ellentétben Budapesten idén nyolc kórház urológia osztályain várják a jelentkezőket. (Bajcsy-Zsilinszky, Budai Irgalmasrendi, Dél-pesti, Péterfy S. utcai, Szent István, Szent János, Uzsoki Kórház illetve SOTE Urológia Klinka)

A többi között a Pécsi Egyetem Orvosi és Egészségtudományi Centrum Urológiai Klinika, a Debreceni Egyetem Orvosi és Egészségtudományi Centrum Urológiai Klinika és a győri Petz Aladár Megyei Kórház hétfőtől péntekig, a Zala megyei Zalalövő Egésszégház és az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház hétfőn, a kaposvári Kaposi Mór Megyei Kórház szombaton várja az érdeklődőket.

A legsúlyosabb kór mellett azonban nem szabad megfeledkezni a - fiatalabb korosztály körében is egyre gyakrabban előforduló - prosztatagyulladásról, illetve a - főként az ülő munkát végzők esetében - a kismedencei fájdalom-szindrómáról. Ezeknek az elváltozásoknak a kezelésére is időt kell szánni, mert egyrészt hatékonyan orvosolhatóak, másrészt elhanyagolásuk súlyos szövődményeket okozhat.

Akik szeretnének részt venni a Prosztata Hét keretében szervezett szűrésen, a pontos helyszínekről és időpontokról a www.prosztatnap.hu oldalon tájékozódhatnak.

 

Az ERSPC tanulmány

A prosztatarák-szűrés 20%-kal csökkenti a halálesetek számát a Prosztatarák-szűrés Európai Random Vizsgálata (ERSPC - European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer) szerint. Az ERSPC a világ legnagyobb prosztatatrák-szűréssel foglalkozó tanulmánya, amely első alkalommal szolgál meggyőző, független szakértők által hitelesített bizonyítékkal arra vonatkozóan, hogy milyen hatást gyakorol a szűrés a prosztatarákkal kapcsolatos halálozások arányára.

A kutatás a 90-es évek elején indult nyolc ország - Belgium, Franciaország, Hollandia, Olaszország, Spanyolország, Svájc és Svédország - részvételével. A vizsgált személyeket akár 12 évig is utánkövették. A résztvevők száma eredetileg 182 000 volt, ezt később 162 000-re csökkentették. Az 55-69 éves férfiak összesen hét országból érkeztek. Csak olyanok vehettek részt a vizsgálatban, akik azelőtt még nem vettek részt rákszűrésen. A vizsgálat eredményeit az Európai Urológus Társaság (EAU) 24. éves kongresszusán (2009. március 18.), Stockholmban hozták nyilvánosságra.

Az, hogy a kutatás kezdetén PSA markerek segítségével megvizsgálták az 55-69 éves férfiakat és rendszeres utánkövetést ajánlottak a számukra, megnövelte a korai stádiumban felismert megbetegedések arányát. Ezáltal csökkent az áttétes megbetegedések miatt bekövetkezett halálesetek száma. A pontos adatok azt mutatták, hogy minden 1408 szűrővizsgálaton átesett férfiból 48-nál diagnosztizáltak rákot. Ezek kezelést kaptak és a kezelés segítségével a 48 betegből egy életét sikerült megmenteni. Átlagosan minden negyedik évben végeztek szűrést a vizsgálati alanyoknál, és az utánkövetés átlag 9 évig tartott. A határérték PSA szint 3,0 ng/ml volt. Aki ennél magasabb értékkel rendelkezett, azt szövettani vizsgálatra küldték.

Fritz Schröder professzor, az ERSPC kutatás nemzetközi koordinátora szerint: „a vizsgálat azt mutatja, hogy a PSA szűrés 20%-kal csökkenti a prosztatarák miatt bekövetkező halálozások számát. Ez fontos adat a PSA tesztek hatékonyságára vonatkozóan a döntéshozók számára."

„Az ERSPC azonban még nem jutott végleges eredményre az életminőség és a költséghatékonyság tekintetében, ezeket pedig meg kell vizsgálni, mielőtt a nemzeti prosztata-szűrési stratégiákról döntés születik."

A világon a prosztatarák a második leggyakrabban halált okozó rákos megbetegedés. Az ERSPC további kutatásai megerősítették, hogy a diagnosztizált rákos megbetegedések 30%-a nem agresszív jellegű, és lassan növekvő. Ez az „túldiagnosztizálás" valamennyi rákszűrés elkerülhetetlen velejárója. A prosztatarák esetében a megfigyelés új módszere, az ún. aktív felügyelet fontos eszköze lehet a túlságosan korai műtéti kezelés elkerülésének.

 

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 300 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Csáky Eszter

Eszter

DEOEC ÁOK
orvostanhallgató