Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Tartalomjegyzék

cukmeroA pancreatogen vagyis az 1-es típusú diabéteszben a Langerhans-szigetek egésze károsodik, ennek következtében az inzulinelválasztás károsodik, majd megszűnik. A tápanyagok emésztése, felszívódása bizonytalanná válik, aminek következtében a vércukorszint kiszámíthatatlanul ingadozik, kifejezett hipoglikémia-hajlammal kell számolni. Ha a normális vércukorszint diétás kezeléssel már nem biztosítható, inzulinkezelés alkalmazása szükséges. Orális antidiabetikum adása nem célszerű. A legjobb anyagcserehelyzetet a legkevesebb hipoglikémia árán a szükséges legkisebb adagokkal végzett intenzív konzervatív inzulinkezeléssel érhetjük el. A pancreas diabetes hatékony kezelése nem egyemberes, hanem a beteg, a szülők és az orvos(ok) együttes munkája szükséges hozzá. Gyermekek esetében különösen fontos a gondoskodó családi háttér és annak a megértetése, hogy a betegség bizony lemondásokkal jár. Hiszen egy osztálykiránduláson nagyon nehéz megállni akár csak egy fagyizást is ha ő az egyedüli aki kimarad a „jóból".

 

 

 

Cukorbetegek diétája

Vegetarian_dietA cukorbetegség kezelésének fontos része a megfelelő diéta. A diéta meghatározása mindig személyre szabott. A napi tápláléknak mindig tartalmaznia kell a szervezet számára szükséges valamennyi tápanyagot. A kezelés célja a megfelelő testtömeg és tápláltsági állapot elérése, illetve annak megtartása. A vércukor értékek a normális értékekhez legközelebb eső tartományban tartása, és a szövődmények kifejlődésének megelőzése, illetve azok késleltetése.

Gyerekekel fontos megértetni, hogy ellentétben társaikkal az ők étkezése szigorú rendszerhez kell alkalmazkodnia. Ők nem ehetnek akármikor, akármit s elengedhetetlen egy bizonyos fokú élelmiszerekkel kapcsolatos ismeret is. Így elkerülhetik a diabétesz akár súlyos következményeit. Mindehhez a gyermek önfegyelme nélkülözhetetlen!

A diéta alapelve, hogy kiegyensúlyozott és harmonikus legyen, fedezze a szervezet energia-, és tápanyagszükségletét. Az egyes étkezéseknek meghatározott mennyiségű szénhidrátot kell tartalmaznia. Ezért a rövid időn belül felszívódó, a cukorszintet gyorsan emelő egyszerű szénhidrátokat (csoki, cukorka, cukortartalmú szénsavas üdítőitalok) likvidálni kell az étrendből. A többi szénhidrátot mint például a keményítő és növényi rost (ilyenek a liszttel készült ételek, zöldségek, gyümölcsök) napi többszöri étkezéssel szükséges fogyasztani. Napjában 6-7 alkalommal étkezzen követve a "többször keveset" elvet, ez segít elkerülni a vércukorszint ingadozását. A beadandó inzulin adagot pedig étkezésenként precízen el kell osztani. A folyadékról se feledkezzen el: napi 1,5-2 liter szükséges! S mindezek mellett a rendszeres mozgás javallott!