Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Cukorbetegség

 diabetes_eletmodMár többször is említettem a rendszeres fizikai aktivitás fontosságát! Mire is jó a testmozgás? Kutatások szerint a testmozgás javítja az állóképességet, a szervezet védekező képességét, közérzetet és még rengeteg olyan dolgot melyek egyenként apróságnak tűnhetnek, de együtt hozzájárulhatnak ahhoz, egészségesebb és teljesebb életet élhessünk nap, mint nap. Nagyon lényeges tény, hogy többek közt mind a metabolikus szindrómára mind pedig a 2-es típusú diabéteszre jótékony hatással van a rendszeres sportolás. Például sok esetben előfordult, hogy az enyhe 2-es típusú diabéteszben szenvedő egyén a rendszeres testmozgással és kontrollal, étrenddel annyira visszaszorította a betegség tüneteit, hogy nem volt szüksége inzulinra (illetve kevesebbre). Oka, hogy az izomkeringés javulásával nő az inzulin hatásfoka, azaz az inzulinérzékenység!

 

 

Bővebben: Mozogj!!! avagy Aktív mozgás...

 

800px-Corneal_transplantA cukorbetegség miatti magas vércukorszint végett a sejtekbe is több cukor jut, ám egy határ felett a túl sok cukrot a sejtek már nem képesek „feldolgozni" és szerkezetük, működésük károsodik. A szem ideghártyáján ezért először körülírt érfali kiöblösödések (aneurizmák) alakulnak ki, majd pedig a károsodás előrehaladásával új kóros falszerkezetű érképződések, vérzések, folyadékkilépések jönnek létre az erek, érfalak folyamatos gyengülése miatt. Az retina kisereinek károsodása (diabéteszes retinopátia) akár vaksághoz is vezethet, de a látás csökkenéséhez nagyobb valószínűséggel.

 

Bővebben: Segítség nem látok! -Retinopathia...

Előzzük meg a szövődményeket, DE HOGYAN???

 

koromcsipesz_felkialtojelA szövődmények elkerülésének legjobb módszere a sérülések elkerülése és a sok ezt biztosító biztonsági eljárás betartása illetve a láb rendszeres önvizsgálata. Minden nap alaposan nézzük át a lábunkat így még idejében felismerhetőek a hámhiányosságok, apró sebek, és a bőr illetetve az ujjközök, köröm alatti gombás fertőzés. Például a sárgásbarna vagy sárgás elszíneződése a körömszéleknek, illetve ennek hosszantartó fennmaradása esetén a megvastagodása, az ujjak közti bőrredők gyulladt, nedvedző nem gyógyuló felmaródása mind a gombás fertőzésre utalhat. Ez esetben viszont késlekedés nélkül azonnal forduljunk bőrgyógyászhoz ugyanis a gombafertőzés ellen célzott terápiát kell alkalmazni, amit csak úgy érhetünk el ha ismerjük a gombatenyésztés eredményét.

Bővebben: A diabéteszes láb (2.rész)

diabfootSajnálatos módon a cukorbetegek körében a nem baleseti eredetű végtag amputáció 30-40-szeres a nem cukorbetegekhez képest. Ám Mi is az a diabéteszes láb??? Noss nem más mint a cukorbetegek lábán kialakuló esetleges károsodások összességére vonatkozó gyűjtőfogalom. Hátterében összetett kóroki hatások, tényezők állnak, mint például a kiserek (helyi keringés, mikrocirkuláció zavara), nagyerek (érelmeszesedés, arterioszklerózis) és\vagy az idegek károsodása (neuropátia), fertőzés. Következtében a láb bőre sérülékennyé válik, kiszárad, fokozódik a fertőzésre való hajlama, az ízületek megroggyannak, csökken a fájdalomérzet , a talpon és az ujjakon túlnyomás jön létre, bőrkeményedések keletkeznek, s ezek kifekélyesedést okoznak. A nagyér szűkület egyidejű fennállása esetén a folyamat gyakran a láb vagy a lábszár amputációjához vezethet.

Bővebben: A diabéteszes láb (1.rész)

 merlegMinél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Ilyenek például a magas vérnyomás, a vérzsír-szint kóros átrendeződése, koszorúér betegség, stroke, és a cukorbetegség is. Ha a testsúly a normális érték fölé emelkedik az csökkenti az inzulinérzékenységet ugyanis a szervezetben található nagy mennyiségű zsírszövet érzéketlenné teszi szervezetét az inzulinnal szemben, így a cukor mivel nem tud belépni a sejtekbe a vérben marad, így magasabb lesz a vércukorszint. A megemelkedett vércukorszint számos negatív következménnyel jár, tovább rontva az Ön állapotát.

Bővebben: Az elhízás és a Diabétesz

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 94 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Szabó Béla

SB

DEOEC ÁOK
orvostanhallgató