Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

A mesterséges kémiai anyagok az idő előrehaladtával hátráltatja a természetes megerősítéseket. Ezáltal csökken a sportolásra és a szexuális kapcsolatra való igény. Az élettér és a különböző tevékenységek beszűkülhetnek. Kialakulhat az addikció (hozzászokás), mely alatt a drogok keresésének és fogyasztásának kényszeres viselkedésmintáját értjük. Ezt erős vágy és visszaesés jellemez, melyet erős belső kényszer irányít. A drog előidézhet pozitív megerősítést - kellemes élmény, eufória -, melyet húzásmechanizmusnak hívunk. Ugyanakkor előidézhet negatív megerősítést - szorongásból, nyomottságból való kilökés -, melyet lökésmechanizmusnak hívunk.

A drogok felosztása:

Három nagy típust különböztetünk meg: (nincs minden tekintetben kielégítő felosztás)

A pszichostimulánsokról már írtam, melynek három legfontosabb szercsoportja a kokain, az amfetaminok és a nikotin.

Flashback_rzs

 

A következő csoport a hallucinogének (pszichotomimetikumok) csoportja, melynek legfontosabb szere az LSD és a különféle percepciós zavarokat okozó gombák. Róluk bővebben olvashatnak itt: Hallucinogének - a „flashback" érzés.

 

 

 

Alcoholic_beverages

A harmadik típusba tartoznak a központi idegrendszer depresszívumai. Közülük a legnagyobb jelentősége az alkoholnak és az opioidoknak van.Az alkoholizmusról bővebben itt olvashatnak:

Alkoholizmus I. - A kezdet;

Alkoholizmus II. - A tiszta élethez vezető út

 

Rovatszerkesztő:

Cserháti Zoltán

S4023556iwi

DEOEC ÁOK
orvostanhallgató

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 51 vendég és 0 tag böngészi