Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Tartalomjegyzék

A mesterséges kémiai anyagok az idő előrehaladtával hátráltatja a természetes megerősítéseket. Ezáltal csökken a sportolásra és a szexuális kapcsolatra való igény. Az élettér és a különböző tevékenységek beszűkülhetnek. Kialakulhat az addikció (hozzászokás), mely alatt a drogok keresésének és fogyasztásának kényszeres viselkedésmintáját értjük. Ezt erős vágy és visszaesés jellemez, melyet erős belső kényszer irányít. A drog előidézhet pozitív  megerősítést - kellemes élmény, eufória -, melyet húzásmechanizmusnak hívunk. Ugyanakkor előidézhet negatív megerősítést - szorongásból, nyomottságból való kilökés -, melyet lökésmechanizmusnak hívunk.

 

A drogok felosztása:

Három nagy típust különböztetünk meg: (nincs minden tekintetben kielégítő felosztás)

Az első a pszichostimulánsok, melynek három legfontosabb szercsoportja a kokain, az amfetaminok és a nikotin.

630px-Cocaine_lines_2A kokaint legtöbbször élvezeti szerként használják. A fogyasztás mennyiségét akaratlagosan lehet szabályozni, bár a pszichés és a fizikai függőség erős addikcióhoz (hozzászokás) vezethet. Általában orrba felszippantva fogyasztják, viszont a crack kokaint sokan elszívják. Jellemző tünetként az álmosság, a megnövekedett étvágy és depresszió fordul elő.

Egyszeri fogyasztás során a hatások különbözőek a fogyasztás módjától függően. Elszívva vagy vénásan fogyasztva eufóriát, felszippantást követően az érzések kevésbé erőteljesek. A túladagolás remegést, görcsrohamokat okozhat.

Rendszeres fogyasztók körében akár 10-15 percenként ismétlődhet a fogyasztás. Ez izomrángásokat, magas vérnyomást, pupillatágulatot, erős idegességet, tachycardiát válthat ki. Mérgezésig is elfajulhat a dolog.

A szer hatása nagyon rövid, így egyszeri fogyasztás során nem szükséges kezelés, viszont ha a rendszeresen fogyasztjuk, akkor szoros ellenőrzés és terápia szükséges

 

Rovatszerkesztő:

Cserháti Zoltán

S4023556iwi

DEOEC ÁOK
orvostanhallgató

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 236 vendég és 0 tag böngészi