Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

LSDNagyon kevés a klinikai tapasztalat a hallucinogének használói körével. A hallucinogének kémiailag heterogén csoportot alkotnak. E csoport elnevezése pontatlan. A hallucinogén kifejezés az észlelési hatásokra helyezi a hangsúlyt, de tényleges, valódi hallucinációt ezek a drogok ritkán okoznak. A tudatmódosító, a „szellemben megjelenő" hatás kerül előtérbe. A hallucinogén szerek között természetes, növényi szereket éppúgy találunk, mint félszintetikus drogot (LSD) vagy szintetikus készítményeket (MDA). Egyesek ide sorolják a cannabist és a ketamint is. Három nagy csoportjuk van, a hallucinogének, a fenilalkilaminok és az antikolinerg szerek.

 

Bővebben a hazánkban leginkább használatos LSD-vel fogunk foglalkozni. Az LSD a hatvanas években érte el népszerűsége csúcspontját, amikor az egyetemi campusokban és a társadalom legkülönbözőbb csoportjaiban széles körben fogyasztották. Az LSD használat a fiatalok körében jelentős. Laikusok is könnyen és olcsón képesek előállítani, ezért is vonzó a drogkereskedők számára. Tablettában, kapszulában, porban, bélyegen és matricán használják. Nyelés útján jut a szervezetbe, nagyritkán szívják vagy intravénásan és szubcutan alkalmazzák.

Az LSD élményben valószínűen szerepet játszhat a módosult tudatállapotok iránti megnövekedett érdeklődés, különösen a kamaszok és a fiatalabb felnőttek körében. Fogyasztása legtöbbször csoportosan történik.

Rovatszerkesztő:

Cserháti Zoltán

S4023556iwi

DEOEC ÁOK
orvostanhallgató

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 43 vendég és 0 tag böngészi