Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Pszichiátria

Pszichiátriai zavarok - Top 10

A napokban olvastam arról, hogy nemrégiben felvetődött az amerikai szakorvosok körében a Mentális Betegségek Diagnosztikája és Statisztikai Kézikönyvének (DSM) átdolgozása. Ennek folyamán úgy gondoltam, hogy mögé nézhetnénk azoknak a betegségeknek, melyek az újkorban kaptak nagyobb jelentőséget. Ezeknek régebben nem tulajdonítottak olyan nagy szerepet, hiszen nem álltak olyan diagnosztikus lehetőségek a szakemberek kezében, mint ma.  Mindamellett a mai nyugati medicina térnyerésének, fejlődésének és eszméjének egyik következménye, hogy nagy figyelmet fordít minden rendellenes folyamatra, és ezeket terápiásan kezeli, megnevezi. Ennek előnyeit, hátrányait mindenki le tudja szűrni.

Bővebben: Pszichiátriai zavarok – Top 10 (I.)

Azaut autizmus egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Bár a rendellenesség etiológiája (eredete) ismeretlen, a genetikai tényezők fontosnak tűnnek. Okait jelenleg is kutatják.

Definíció szerint (DSM-IV) az autizmusban „késés figyelhető meg a szociális interakcióban, a kommunikációs nyelvben, a szimbolikus és imaginatív (képzeletre, képzeleterőre támaszkodó) játékban”, és a tünetek 3 éves kor előtt megjelennek.

Bővebben: Autizmus - a bezárt világ

quit-smokingBár még csak pár hónap telt el az évből, de az Újévi fogadalmainkat már javarészt megszegték az emberek. Bizonyított, hogy a rossz, és ugyanakkor káros szenvedélyekért, mint a játékszenvedély, az alkohol, egészségtelen táplálkozás (pl. túl zsíros), stb. az agyunknak jól meghatározható területe felelős. Mindközül a legkárosabb, és a legtöbb betegséggel összefüggésbe hozható káros szenvedély a dohányzás. Lehet, hogy van rá megoldás?

Bővebben: Felfedezték a függőségért felelős...

Régebben a „falu bolondjaként" hívtuk a szellemileg visszamaradott embereket, ma már értelmi fogyatékosságról vagy oligofréniáról beszélünk. A XIX. században ismerték fel a Down-szindrómás esetekkel e betegségcsoportot, melyet a XX. században a különféle kromoszomális és anyagcserebetegségek felismerése követett. Így a genetika és a biokémia segítségével egyre több kórképet ismertek fel, melyek gyakorisága - szerencsére - ritka.

 

Bővebben: Mentális retardáció - értelmi...

StresszÁltalánosságban minden olyan tényező, mely képes megborítani a szervezet testi és lelki egyensúlyát alkalmas a stressz kiváltására. A mai társadalomban rengeteg információt hallunk a különféle stresszorokról, s arról, hogy hogyan érdemes elkerülni a veszélyes helyzeteket. Selye János magyar származású orvosnak (és persze másoknak) köszönhetően általános adaptációs szindrómaként vált ismertté ez a válaszreakció. Első stádiuma az alarmreakció, mely a védekezést indítja be. A következő az ellenállás, mely biztosítja az adaptáció fenntartását. A kimerülés fázisa pedig akkor következik be, ha a stressz továbbra is fennáll.

 

Bővebben: Korunk nagy anyagi és emberi...

Rovatszerkesztő:

Cserháti Zoltán

S4023556iwi

DEOEC ÁOK
orvostanhallgató

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 159 vendég és 0 tag böngészi