Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Anorexia_nervosaA táplálékfelvétel (evés) kevésbé értelmezhető pszichológiai fogalom, inkább szociális rítusokra utaló folyamat. A két legismertebb zavara az anorexia nervosa és a bulimia nervosa. (Emellett sokan az obesitast (kövérség) is ide sorolják.) A mai fiatalok rengeteg elvárásnak kell, hogy megfeleljenek, így nem ritka, ha különféle - szervezetükre káros - döntéseket hoznak külsejükkel kapcsolatban.

Táplálkozási magatartászavarok


Főleg fiatal lányokat érintenek ezek a zavarok. Az anorexia nervosa általában a 12-18 éves lányokat, míg a bulimia nervosa az ennél idősebbeket érinti. A bulimia nervosa kétszer gyakoribb. (Ennek egy enyhébb típusa a kényszerevés. A falásrohamok megmaradnak, de hiányoznak a súlycsökkentő manipulációk.) Az anorexia nervosa az obesitas és az asthma bronchiale után a leggyakoribb betegség a tizenéves fiatalok körében. Főként a társadalom jómódúbb rétegeiben fordul elő ilyesfajta betegség, mely mögött a különböző társadalmi (modellek, sportolók, elit kör, stb.) és közéleti körülmények állnak.

Bulimia_nervosa

Az étvágy, éhség és telítettség idegrendszeri szabályozásának kulcsszerepe van az ilyen betegségekben. Az evészavarokkal társuló leggyakoribb pszchiátriai zavarok közé tartoznak a kényszerbetegségek, a szociális fóbia, a pánikzavarok, a hypochondria, a személyiségzavarok és a depresszió is.

 

A folyamatok mögött különféle tényezők állnak. A prediszponáló tényezők: egyéni (genetikai), családi kockázati tényezők. Precipitálók között a diétázáshoz és fogyáshoz vezető stresszorok szerepelnek. Fenntartó tényezők a környezeti és kognitív megerősítők.

Rovatszerkesztő:

Cserháti Zoltán

S4023556iwi

DEOEC ÁOK
orvostanhallgató

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 42 vendég és 0 tag böngészi