Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

quit-smokingBár még csak pár hónap telt el az évből, de az Újévi fogadalmainkat már javarészt megszegték az emberek. Bizonyított, hogy a rossz, és ugyanakkor káros szenvedélyekért, mint a játékszenvedély, az alkohol, egészségtelen táplálkozás (pl. túl zsíros), stb. az agyunknak jól meghatározható területe felelős. Mindközül a legkárosabb, és a legtöbb betegséggel összefüggésbe hozható káros szenvedély a dohányzás. Lehet, hogy van rá megoldás?

A dohányzás a fejlett országokban a legtöbb megelőzhető halálesetért felelős. A dohányzás  hatása és veszélyessége jól ismert. Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a dohányosok nagy többsége le akar szokni szenvedélyéről. De a füstben levő nikotin az egyik legerősebb addikciót, hozzászokást okozó anyagok közé sorolható, ezért a leszokás egyáltalán nem könnyű.

Az emberek azt gondolják, hogy a leszokás az akaraterő hiánya, egyfajta mentális probléma. Csakhogy a probléma mögött fizikai okokat feltárva kiderül az agy kémiai szerkezeti változása, ami túlmutat a pszichés gyengeségen. Vizsgálatok kimutatták, hogy a hosszútávú dohányzás szerkezeti változásokat okoz az agy dopamin-rendszerében amely a kellemes érzésekért is felelős, továbbá az amygdalában (az agy egyik része) is, ami az érzelmi válaszokat kódolja. A hozzászokás több szinten valósul meg. Mind a dohányszag, a cigaretta formája ingerelheti azokat az agyterületeket, amelyek végül ellenállhatatlan kényszert jelent a dohányos számára.insula_amygdala_brain

 

Nasir Naqvi és kollégái az Iowa Egyetemről felderítették azt az agyterületet, ahol azok a bejövő érzékszervi információk kerülnek feldolgozásra, amelyek a sóvárgást, fájdalmat, éhséget, stb. mint emocionális élményt váltanak ki belőlünk. Többek között a dohányzás utáni vágyat is ez a terület irányíthatja. Ez az agyterület az úgynevezett INSULA, ami mélyen belül elhelyezkedő kéregrészlet.

Naqvi olyan betegeket vizsgált, akik agyi sérülést vagy agyvérzést szenvedtek el ezen a területen. Ezek a betegek nemhogy leszoktak a dohányzásról, de azt igen könnyen és azonnal tették meg. Arról számoltak be, hogy nem éreznek vágyat a dohányzásra. Az egyik beteg így írta le érzéseit: „a testem elfelejtette a sóvárgást a dohányzás után".

De hogyan lehet ez az információ hasznára a dohányosoknak? Ezen agyterület direkt változtatása vagy károsítása nehezen képzelhető el, mivel így az insulához kötött egyéb funkciók is károsodnának. Ígéretes azonban, hogy az insula-sérült betegek az túléléshez fontos késztetéseket, mint az evés nem veszítették el, feltételezve, hogy ezek több helyen is kódoltak az agyban.

Mivel feltételezhető, hogy ez az agyterület felelős a nikotin általi addikcióért, ez lehetőséget ad olyan neurotranszmitterek kutatásához, amelyek itt hatnak. Így talán alkalmas gyógyszert sikerül kifejleszteni a leszokáshoz.

Ne felejtsük azonban, hogy emberek millióinak sikerült mindenféle gyógyszeres segítség nélkül is leszoknia, tehát a dohányzás elleni küzdelem nem reménytelen! A leszokással nemcsak az életüket lehet meghosszabítani, hanem az életük minőségén is nagymértékben lehet javítani.

Forrás: Science