Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

293697_LS22-0402.jpgMár kisgyermekként is sokat hallhatjuk a figyelmeztetést: Ne igyál más poharából, ne egyél más evőeszközével, nem szabad más fogkeféjét használni, mert lehet, hogy az illető „szájfájós".

Ezek az intő szavak valóban hasznosak, mivel az embert fertőző, úgynevezett Humán Herpesz Vírusok közül a Herpes Simplex Vírus-1-es típusa röviden, a HSV-1, a leggyakrabban a nyál, de más testnedvek útján is terjed. Ennek módja lehet a fertőzött személlyel történő közvetlen érintkezés, vagy cseppfertőzés.

 

A vírus jellegzetes megjelenésű elváltozást okoz, amely leggyakrabban az ajkak szélén, a szájzugban jelenik meg (ajakherpesz - HERPES LABIALIS), de előfordulhat az arcon és az orrnál is. Bizonyos esetekben pedig a szemhéjaknál.

herpes-virus-12340


Főként a bőr és a nyálkahártya határán figyelhető meg, de bármely testtáj érintetté válhat, hiszen a vírus bejutásához a szervezetbe elég egy apró hámsérülés.

A herpesz fertőzés kezdeti tünete,eleinte feszítő-, égő-, és vöröses duzzanattal jár, majd apró hólyagocskák jelennek meg. A hólyagok teteje áttetsző, sárgás- fehér, bennük a folyadék fertőzőképes vírusokat tartalmaz. A kiütéses terület nagyon érzékeny, fájdalmas. Nagyon fontos, hogy a hólyagos bőrterületet ne érintsük meg, mivel a kis hólyagok kifakadhatnak és a fertőzést könnyen átvihetjük a test más részeire, vagy a környezetü

n2176

nkre is ( akár egy puszi is elég hozzá). A hólyagocskák maguktól leszáradnak, apró vérző- nedvező sebeket és pörköt hagyva maguk után. Ezt követően a kellemetlen tünetek enyhülnek, és az érintett terület regenerálódik. A folyamat 7-10 nap alatt zajlik le a tünetek kezdetétől egészen a megszűnésükig.

Aki egyszer már megfertőződött a vírussal, az élete végéig hordozza a vírust és megfertőzhet vele másokat. A vírus bizonyos hatásokra (napfény, UV fény, láz, menstruáció, hormonális változások, legyengült immunrendszer) újra előidézheti a fent említett tüneteket, általában ugyan ott, ahol először is előfordult.Ennek az az oka, hogy a herpesz vírus a szervezetben „elbújik" az érzőidegdúcokban. Kedvence, a három osztatú ideg, a trigeminus dúca, ahonnan a vírus a már leírt hatásokra szabad jelzést kapva autópályaként használva az idegeket, visszautazik az általa elsőként megfertőzött területre, hogy ott újra kiváltsa a jól ismert tünet együttest.

 

Trigeminale_ganglion

Ha visszatérő problémát okoz valakinél a herpesz, érdemes orvoshoz fordulnia, ugyanis a kellemetlen tünetek enyhíthetőek, és megszűntethetőek, annak ellenére, hogy a vírust a szervezetből nem lehet kiírtani.

A rendelkezésre álló kezelési módszerek egyike a vírus szaporodásához szükséges örökítő anyag, a vírus-DNS előállításának (szintézisének) megakadályozására létrehozott készítmények, vírusellenes szerek (Interferonok, Acyclovir - ismertebben például Zovirax stb.) adása. A HSV-1 vírus által okozott egyéb kórformák esetén is ez a módszer kerül alkalmazásra leggyakrabban.
De lehetőség van röntgen besugárzás, vagy fagyasztásos eljárás alkalmazására is.
Tehát a vírus kordában tartható.

 


A Herpes Simplex Vírus-1(HSV-1) által okozott egyéb megbetegedések:

GINGIVOSTOMATITIS: Leggyakrabban kisgyermekeknél fordul elő, de jelentkezhet felnőtteknél is . Ilyenkor a vírus a száj nyálkahártya felszínein okoz hólyagos, majd kifekélyesedő fájdalmas elváltozást, amit láz, és torokgyulladás is kísér. A panaszok mielőbbi megszüntetése, és a fekélyek segítségével létrejövő egyéb fertőzések elkerülése érdekében indokolt orvost felkeresni.


KERATO CONJUCTIVITIS: Súlyos, azonnali orvosi ellátást igényel. A vírus először szemhéjakat fertőzi. Ha nem kezelik, a szaruhártyára is ráterjednek az apró hólyagok, melyek itt is kifekélyesednek, és gyulladást okoznak. H a fertőzés a szemen kiújul, elhomályosíthatja a szaruhártyát és vakságot okozhat.


A Herpes Simplex Virus-1 fertőzés szövődményei:

A HSV-1 VÍRUS OKOZTA AGYVELŐGYULLADÁS (Herpes Encephalitis):

Ha az immunrendszer nagyon legyengült állapotban van, könnyebben kialakul ez a szövődménytípus. Nagyon gyors lefolyású, magas lázzal, fejfájással, viselkedés-, és tudatzavaros valamint görcsös állapottal jár. Végül kómához vezet. A betegek beszéde érthetetlenné válhat, ha a vírus eléri a beszédközpontot. Az agy állományában ugyanis a vírus vérzést, továbbá az érintett terület elhalását okozza.
A betegek 20-40%- ban élhetik túl a fertőzés ezen formáját a gondos kórházi ellátást követően, de sajnálatos módon az elhalt agyterület elhelyezkedésétől és nagyságától függően idegrendszeri károsodásuk végleges marad.
Vírus ellenes szerek adását, és kórházi intenzív osztályon történő ellátást igénylik a betegek.


A HSV-1 VÍRUS OKOZTA MÁJGYULLADÁS (Herpes Hepatitis):

Erősen legyengült immunrendszer esetén gyakrabban jelentkezhet, szintén vérzéssel és sejtelhalással, gyulladással jár, de itt a máj az érintett szerv. A májban súlyos működészavarok lépnek fel, hatására a bőr sárgás színezetűvé válik, rossz közérzet- , könnyen kis ütődés vagy enyhe nyomás hatására kialakuló zúzódások és véraláfutások-, gyakori íny és orrvérzés-, a has duzzadása, különös tekintettel jobb oldalon a bordák íve alatt, valamint tudatzavar és alacsony testhőmérséklet léphet fel.
A kórfolyamat előrehaladott állapotban a beteg halálához vezethet.
Ezt a típusú szövődményt vírus ellenes, és a tüneteket enyhítő szerekkel kezelik.

ÚJSZÜLÖTTKORI HSV-1 VÍRUS FERTŐZÉS (Herpes Neonatalis):

Az újszülöttek fertőzésekkel szembeni védekező képessége nagyon gyenge, így náluk a herpesz vírus a jellegzetes bőrtüneteken kívül, ( mely esetükben testszerte is jelentkezhet)
nagyon súlyos idegrendszeri és szervi károsodásokat ( lásd feljebb), és akár halált is képes okozni. Ellátásuk kórházi körülmények között történik.
Az újszülött édesanyjától kaphatja el a fertőzést két esetben:

Első esetben, ha a kismama a terhesség alatt fertőződik meg a vírussal, ez esetben a vér útján a méhlepényen keresztül fertőződhet meg a magzat.

Második esetben, ha az anyuka már élete korábbi szakaszában megfertőződött a vírussal, és a fertőzés a nemi szerveket is érintette, a szülőcsatornán áthaladó gyermek elkaphatja a betegséget.
Ezt elkerülendő a kismamákat szűrik herpesz vírusra, és akinél bebizonyosodik a fertőzöttség,
császármetszés segítségével elkerülhető a baba hüvelyi úton történő fertőződése.

A fogászati kezelést megelőzően tájékoztatni kell a fogorvost arról, ha korábban herpesz fertőzésen esett át valaki. Ugyanis ha a vírus a kezeléskor fertőzőképes állapotban van, a beteggel érintkező orvos vagy személyzet könnyen megfertőződhet. Ezért ilyen esetben meg kell várni amíg a fertőzés okozta tünetek elmúlnak, és csak azt követően lehet az illető páciens ellátását folytatni.

 

Szerző: Zombor Judit DE-FOK III. éves hallgató