Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

 

dentistA fogorvostól általában mindenki fél. Ez nem meglepő, tekintve, hogy mégiscsak az ember szájáról van szó. Pedig azzal sem mondok nagy újdonságot, hogy ha valaki félévente eljár a fogorvosához ellenőrzésre, és rendszeresen, helyes módon mos fogat, akkor valószínűleg nem kerül sor semmilyen ijesztő beavatkozásra. A kontrollok során időben fény derülhet bizonyos problémákra, ezek megoldása hamar elkezdődhet, a progresszió kivédhető illetve lassítható.

 

Fogkefe, fogkrém és a fogselyem

Sokszor felmerül a kérdés: milyen fogkrémet, fogkefét érdemes használni? A piacon elég sokféle típus van mindkét termékből.

Fogkrémek tekintetében a legfontosabb, hogy fluorid tartalmú legyen, bár manapság a boltokban szinte már csak ilyet lehet kapni. A fluorid fontos szerepet játszik a fogzománcból időről időre kioldódó szervetlen sók pótlásában. A nyálból képes bejutni a zománc külső rétegébe. Ha az ásványi sók kioldódnak, a fogzománc szerkezete meggyengül, ezáltal megnő a hajlam a fogszuvasodás kialakulására. Felnőttek számára készült fogkrémek ált. 1450 ppm fluoridot tartalmaznak.

Fontos, hogy gyermekek részére külön speciális összetételű fogkrémeket gyártanak, alacsonyabb fluorid tartalommal, hiszen ők sokszor lenyelik fogmosás közben a fogkrémet. A tubuson fel van tüntetve az ajánlott életkor, így könnyű kiválasztani a megfelelőt. Gyermekeknek nem szükséges ma már a fluoridot tabletta formájában sem szisztémásan bevinni a szervezetbe, inkább helyi készítmények professzionális és otthoni alkalmazása javasolt a fogzománc szerkezetének megerősítésére (fogkrém, fluoridos lakkok).

Ha fognyaki érzékenység áll fenn, akkor az érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémeket érdemes használni. Azok speciális összetevőik révén lefedik az érzékenység kialakulásáért felelős szabaddá vált dentintubulusokat, így csökkentik, ill. megszüntetik a hideg, meleg ingerrel kiváltott fájdalmat. A fehérítő fogkrémek ún. mikrogranulumok révén polírozzák a zománc felszínét, így segítik az ott kialakuló elszíneződések eltávolítását.

Fogkeféből szintén sokféle típus közül választhatunk. Ezeket mindenkinek aktuális igénye szerint ajánljuk. Egy fogkefét kb. 3 hónapig lehet használni, utána cserélni kell! Van, akinek hamarabb „elkopik" a fogkeféje, ez azt jelenti, hogy túl erősen mos fogat. Pedig fontos kiemelni, hogy nem a fogmosás erősségén múlik a megfelelő szájhigiéne fenntartása. Sőt, ha nagyon erősen mossuk, azzal még az ínyt is károsítjuk, ami visszahúzódik és egyéb panaszok kialakulásához vezet. Ajánlatos ilyenkor rugalmas nyelű fogkefét használni, mivel az egy adott erőhatás után már nem a fogakra és az ínyre közvetíti a terhelést, hanem a fogkefe nyele ill. nyaka hajlik el. Érdemes megpróbálni az elektromos fogkefét is ilyen esetekben, hiszen ott is maximalizált az erőhatás. Ha túlságosan odanyomjuk a foghoz, lelassul ill. hangjelzést ad.  Az elektromos fogkefe további előnye, hogy egyszerűen használható és alaposabban tisztít, mint a hagyományos fogkefe. Ugyanis olyan mozdulatokat végez, amit a hagyományos fogkefével mi magunk már nem tudnánk. A különböző igényeknek megfelelően ma már többféle fejjel kapható, mely egyszerűen cserélhető. A legmodernebb típusúban már időjelzés funkció is van, továbbá különböző fogmosási mód közül választhatunk.

dentalflossMa már a fogselyem használata is a mindennapi szájhigiénia része kellene, hogy legyen. Fogmosás után használjuk a fogközök tisztítására. Ha kézzel nehezen megy, kapható már külön olyan eszköz, amelybe befűzve a fogselymet egyszerűen elvégezhetjük a műveletet.

 

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 113 vendég és 0 tag böngészi

Kapcsolódó cikkek

Rovatszerkesztő:

Dr. Bencze Zsuzsa


Fogorvos