Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

fogko_2A lakosság nagy része élete során már megtapasztalhatta az ínyvérzést. Maga a jelenség tünet, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy valami nincs rendben. A vérzés gyulladás jelenlétére utalhat  az ínyben, illetve előrehaladottabb állapotban a fogágyban. Az ok megszűntetésével a tünet is megszűntethető. Fontos tudni, hogy a gyulladás elsősorban az elégtelen tisztítás miatt alakul ki. Vannak természetesen speciális esetek, amikor különböző szisztémás betegségek állnak a háttérben.
Elsődleges fontosságú tehát a jó szájhigiéne fenntartása: a rendszeres, helyes módon végzett fogmosás, fluoridos fogkrémek használata kornak megfelelően, megfelelő fogkefe választása, fogselyem használata.
Legjobb, ha felkeressük fogorvosunkat, hogy kiderüljön, mi áll a gyulladás hátterében. Amennyiben az elégtelen tisztítás, akkor a helyes fogmosási technika elsajátításával magunk is megszüntethetjük a kiváltó okot. Ha már fogkő is képződött az ínyszél mentén, a fogakon, akkor az már csak fogorvosi beavatkozással távolítható el. Ezután természetesen helyes módon végzett fogmosással megakadályozhatjuk a lepedék és a fogkő újraképződését.
 
A fogkőképződés mechanizmusa és következményei
 
Először a fogakon csak a lepedék jelenik meg, mely étkezések után eltávolítható a fogakról. Amennyiben a tisztítás elmarad, ez a környezet ideális táptalajként szolgál a baktériumok számára. Nagyon fontos, hogy ezen a ponton még maga a  beteg is megoldhatja a problémát rendszeres, alapos tisztítással, fogkefe, fogselyem helyes használatával. Ha ez nem történik meg, kialakul a bakteriális plakk, ami egy olyan felrakódás a fogakon, amit már nem lehet fogkefével eltávolítani és már baktériumok is megtalálhatóak benne. Ilyenkor már csak fogorvosnál lehet eltávolítani ezt a felrakódást.
Kezdeti jel lehet, ha fogmosáskor vérzést tapasztalunk. Sokan nem fordítanak különösebb jelentőséget ennek a tünetnek, pedig a helyes szájhigiénia fenntartásával a folyamat visszafordítható. Alapvetően ha ínyvérzést tapasztalunk, az általában az elégtelen tisztítás következménye. Ilyenkor legfontosabb, hogy a fogorvosi fogkő-eltávolítást követően alaposabb tisztítást biztosítsunk, amivel a vérzést okozó ínygyulladást megszüntethetjük.
fogko
Amennyiben a páciens nem fordul még a folyamat kezdetekor fogorvoshoz, a tünetek az idő múlásával súlyosbodnak. Az igazi veszélyt az jelenti, hogy gyakran a betegnek nem lesznek acut panaszai, és a súlyosabb tünetek hiányában nem megy el időben fogorvosi kontrollra. Az évek, de akár hónapok múlásával (a betegség súlyossága az egyéni adottságoktól függően nagy variábilitást mutat) már súlyos fogágy-gyulladás alakulhat ki, ami már a fogakon túl terjed a fog körüli csontra. Az íny még ekkor sem vérzik jelentősen. Viszont az  íny visszahúzódását a beteg is látja. Ilyenkor az történik, hogy tulajdonképpen már az íny alatti csont pusztul, és ezt a csontpusztulást követi az íny kontúrja. Így a beteg szájában elsősorban az íny visszahúzódása látszik. Sokszor úgynevezett tasakok is kialakulnak a fogak mellett, ahol szintén megtalálható a fogkő. A folyamat legtöbbször lassan zajlik, de éppen ezért rejt magában veszélyeket. A betegnek rossz lesz a lehelete, majd lassan meglazulnak a fogai. Végső soron a fogágy-gyulladás a fogak elvesztéséhez vezethet. Hogy ez ne következzen be, fontos minél előbb fogorvoshoz fordulni és tanácsot kérni az adott esetben leghatékonyabb terápiát illetően.
 
Klinikai tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy a rossz szájhigiéné önmagában is jelentős kockázati tényező a szájüregi daganatok kialakulásában. A krónikus gyulladás a szájnyálkahártya, a hámsejtek "elfajulását" és a rákmegelőző állapot kialakulását okozhatja!
 
Kezelése
 
Sokszor már rögtön a fogkő-eltávolítás után jelzi a beteg, hogy simábbnak érzi a fogait.
Maga a beavatkozás nem fájdalmas, bár a kezelés során érzett kellemetlenség függ a gyulladás mértékétől. Amennyiben nem sikerül egy ülésben (azaz egy alkalom során) eltávolítani az összes fogkövet, szükség lehet további alkalmakra. A kezelés után a fogközök tisztíthatóvá válnak. A fogfelszínek polírozással simábbak lesznek, ezáltal a felrakódások kialakulása csökkenthető, fogmosás során a lepedék eltávolítása könnyebbé válik. Fontos a beteg aktív részvétele, mert a gyógyulás csak a megfelelő szájhigiéne fenntartásával érhető el. További kontrollok alkalmával látható az eredmény, illetve szükség esetén a beavatkozás időnként újra elvégezhető.
 
Az ínygyulladás, valamint az idő múlásával ebből kialakuló fogágy-gyulladás jelentősége nem elhanyagolandó, már csak azért sem, mert fogászati góckutatás során gócnak számítanak. Tehát a szervezetben egy állandó gyulladást tartanak fenn, melyből időnként baktériumok ürülnek, akár - a gyulladt ínyszövet sérülése esetén - a vérbe is, mellyel a szervezet távolabbi pontjain is képesek negatív hatást kifejteni az egészségre.

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 120 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Dr. Bencze Zsuzsa


Fogorvos