Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

 Az epehólyag (pirossal jelölve) elhelyezkedése

Az epehólyag a hasüreg jobb oldalán, a máj alatt elhelyezkedő szervünk, amelynek feladata az epe tárolása. Az epeváladék a májban termelődik és a zsírok emésztéséhez nélkülözhetetlen. Az epehólyag daganatos megbetegedései ritkák és mivel általában későn fedezik fel a rossz kórjóslatú rákos megbetegedések közé tartozik.

 

Az epehólyag rák a tápcsatornát érintő daganatok közül az ötödik helyen áll, többségében (80%) nőket érint, ezen belül is az 50-70 évesek között fordul elő gyakrabban. Az epehólyagrák kialakulásában nagy jelentőséget tulajdonítanak az epeköveknek, ugyanis ez az epehólyagrákos betegek 86%-ban megtalálható.

Epekövesség (cholelithiasis)

 

EpekövességAz epekövek összetételük alapján koleszterin- és pigment kövekre oszthatóak.

Létrejöttük sok tényezőre vezethető vissza:

ösztrogéntartalmú gyógyszerek szedése, elhízás, energia és koleszterin gazdag étrend, cukorbetegség és más anyagcsere rendellenességek, vérszegénység, epeútfertőzés, alkoholos májbetegségek.

 

Tünetei:

  • Gyakran tünetmentes
  • Görcsös jobb bordaív alatti fájdalom, amely a lapocka irányába sugárzik
  • Sárgaság

 

A rák és az epekő kapcsolata azzal magyarázható, hogy az epekő hosszas jelenléte az epehólyagban annak krónikus irritációját okozza és ezzel elősegíti a daganatos elfajulást, ezért célszerű az epeköveket műtéti úton eltávolítani.

A fent leírtak természetesen nem jelentik azt, hogy minden epeköves betegben epehólyagrák alakulna ki, de a veszélye fokozott!

Epehólyagrák (cholecysta carcinoma)

 

Az epehólyagrák kialakulásában ezek mellett szerepet játszhat a krónikus epehólyag gyulladás, genetikai meghatározottság valamint az epe- és hasnyálmirigy vezetéket érintő fejlődési rendellenességek.

epeholyag daganat

Tünetek:

  • A has jobb felső negyedében észlelhető tompa - bizonytalan jellegű fájdalom
  • Hasi diszkomfort érzet, puffadás
  • Hányás
  • Étvágytalanság
  • Aktivitás csökkenés
  • Sárgaság
  • Bizonyos ételekkel vagy italokkal szembeni érzékenység

 

Az epehólyagrák a hólyag nyirok és vénás rendszere mentén terjed, leggyakrabban a máj illetve a nyirokcsomók felé. Ez utóbbi megléte nagyon rossz prognózist jelent. A daganat az epehólyagban koncentrikus körökben terjed, közvetlenül képezve áttétet a májra.

Típusai:

Az epehólyagrákok növekedési formájuk szerint két csoportra: infiltráló és exofitikus formára oszthatóak. Az infiltráló beszűri az epehólyag falát, így az jelentősen megvastagodik, míg az exofitikus  a hólyag ürege felé nő és beszűkíti azt, ez jobb prognózisú.

Terápiája főleg sebészi, emellett radio- és kemoterápiát is alkalmazhatnak.

A betegség kezelése függ a beteg általános állapotától és a daganat stádiumától. Kétféle kezelési típusról beszélhetünk: a kuratív illetve a palliatív célú terápiáról.

A kuratív kezelés alapvetően sebészi, teljes altatásban történik. A beavatkozás célja a daganat azaz a beteg epehólyag teljes eltávolítása, bizonyos esetekben a környező nyirokcsomók kiírtásával együtt.

Amennyiben a tumor már a szomszédos szervekre - szövetekre is átterjedt (máj, gyomor, vékonybél, vastagbél, hasnyálmirigy) a műtét során azok daganatos területeit is eltávolítják. A műtétre abban az esetben is szükség van, ha az epehólyag eltávolítására epekőbetegség miatt került sor, és a daganat jelenlétét az utólagos szövettani vizsgálat igazolta. A műtét után az epeutak és az érintett szervek funkciójának minél teljesebb helyreállítása szükséges.

A palliatív kezelés két lehetősége a kemo- és radioterápia. Mivel jelen ismereteink szerint gyógyulás kizárólag műtéti terápiával érhető el, a gyógyszeres és sugárkezelés csak kiegészítő módszernek tekinthető. A palliatív terápia részét képezi az epeutak endoszkópos helyreállítása is, a fájdalomcsillapítás és a megfelelő diéta mellett.

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 120 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Csáky Eszter

Eszter

DEOEC ÁOK
orvostanhallgató