Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

aedNaponta ezer ember!!! Ennyien halnak meg Európában, gyors és szakszerű elsősegély hiányában.  Ez azon a konferencián hangzott el, amelyet Kölnben tartottak az újraélesztés nemzetközi szervezetének orvosai.
A nyitó előadáson elhangzott: 1000 ember életét lehetne megmenteni Európában minden nap, ha a szív leállását követő első percekben segítséget kapnak, szakszerűen újraélesztenék őket. Az embereknek legalább meg kéne próbálniuk segíteni, de az ismeretek hiányában a többség fél bármit is tenni, nehogy rontson a helyzeten...
A szakemberek azonban azt állítják, hogy egy a szívtájékon alkalmazott kompresszios masszázs, vagyis percenkét kb. 100 alkalommal a bordák fölötti nyomogatás is elég lehet az életmentéshez, a szaksegítség megérkezéséig. Kockázata egyenlő a nullával! Ezért azt javasolják, hogy a metró állomásokon, plakátokon, a tévékben hívják fel az emberek figyelmét arra: bárki képes segíteni, és ezzel ők is életeket menthetnek meg! A szakszerű "laikus" újraélesztésről és a közterületeken (sajnos csak kis számban) található defibrillátorok akalmazásáról hamarosan írunk.