Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

gyogyszerautomataA patikusok egy része várja, másik fele viszont hevesen ellenzi a gyógyszerkiadó automaták üzembe állítását. A tiltakozók szerint a gyógyszerészet szakmai színvonala sínylené meg ezt, ráadásul így kiskorúak is hozzájuthatnának veszélyes gyógyszerekhez.

A támogatók - köztük az automatákat gyártó cégek és önkormányzatok - hajuknál fogva előrángatott érveknek tartják ezeket. Jórészt ugyanis vény nélkül kapható szereket árulnának és legalább részben megoldható lenne a kistelepülések ellátása is. Nem engedélyezi az automaták üzemeltetését az országos tisztiorvos - miközben egyes megyékben a helyi tisztiorvos engedélyt adott egy-egy berendezés működésére. Így például Móron már egy éve működik egy automata - gazdaságosan.

Néhány cég komolyan foglalkozik a magyar viszonyokhoz adaptált automaták kifejlesztésével és üzembe állításával. Az IMR Lease Kft. már több tucat gépet legyártott, de a magyar fejlesztésű automaták a rendelet hiányában raktárban porosodnak. Foglalkozik az automaták ügyével a Teva is. Rózsa András, a nagykereskedő céggel is rendelkező gyógyszergyártó vállalat vezérigazgatója szerint a gyógyszerészeknek is jó befektetés lenne a gépek üzemeltetése, hiszen így növelhetnék forgalmukat. Az egészségügyi tárca azonban - bár Székely Tamás több alkalommal kiállt az automaták mellett - egyelőre habozik. A Napi kérdésére sem tudtak vagy akartak egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy mikor jelenik meg az automaták működését szabályozó rendelet és az mit tartalmazna. A minisztérium sajtóosztályától azt is megkérdeztük, hogy kívánnak-e az unióhoz fordulni az ügyben. Válaszukban csupán a műszaki szintű szabályozás miatti uniós jelentési kötelezettséget hangsúlyozták "az áruk és egyes szolgáltatások szabad áramlásának biztosítása érdekében".

/NG/