Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

A kérdés azért fontos, mert arról a két antibiotikum csoportról van szó, melyekkel a baktériumok okozta fül- orr- gégészeti fertőző betegségek nagy részét jól lehet kezelni. Viszont korábban kimutatták, hogy aki penicillinre allergiás, az kb. 10% eséllyel cefalosporin származékokra is érzékeny. Emiatt ezeknél a betegeknél mindkét, a kezelésében egyébként hatékony gyógyszercsoportot óvatosságból mellőzni szoktuk. Viszont ez azzal jár, hogy a penicillin allergiás betegeknél nem mindig a leginkább javasolt gyógyszert, hanem az adott betegségben csak másod- vagy harmadvonalbelinek számító antibiotikumot írunk fel.
Ez persze nem azt jelenti, hogy ezek az antibiotikumok rosszak lennének. Csak éppen jó lenne őket más célra félretenni, nehogy a gyakoribb használat miatt rezisztencia alakuljon ki ellenük a baktériumokban. Azaz olyan esetekre kellene a többi antibiotikumot tartalékolni, mikor a penicillinek vagy a cefalosporinok hatástalanok.
A penicillin-cefalosporin keresztallergia okát egyébként a hasonló molekulaszerkezetben keresték: mindkét antibiotikum-csoport a béta-laktám antibiotikumok közé tartozik.
Azonban kiderült, hogy sokkal inkább az alap béta-laktám gyűrűhöz kapcsolódó oldalláncok hasonlósága okozza a keresztallergiát, amely hasonlóság elsősorban a korai, úgynevezett első generációs cefalosprinokra volt igaz. Ugyanis a második, harmadik generációs, valamint a még ezeknél is korszerűbb cefalosporinok már annyira különböző oldalláncokkal rendelkeznek a penicillinekhez képest, hogy például a harmadik generációs cefalosporinoknál a penicillinnel való keresztallergia lehetősége kisebb, mint a penicillin vs. nem béta-laktám antibiotikumok esetében. Az is hozzátartozik az allergia kérdéshez, hogy a penicillin allergiát nagyon könnyen mondtuk/mondjuk ki. Azonban ezek korrekt laborvizsgálattal történő igazolása nem túl gyakran történik meg. Valamint az is, hogy a korábban 10%-nak gondolt keresztreakció arány ennél némileg kevesebb.
A fentiek alapján ki lehet mondani, hogy az első generációs cefalosporinok adása ismert penicillin allergia esetén továbbra sem javasolt. Főleg, ha a penicillinnel szemben súlyos allergiás reakció (pl. anafilaxiás sokk) alakult ki korábban. Viszont a második, harmadik generációs cefalosporinok, melyek oldalláncaikban jelentősen különböznek a penicillintől, biztonsággal adhatók. Ilyen a cefuroxime (Zinnat, Zinacef), cefixime (Suprax), ceftriaxon (Lendacin, Rocephin), ceftazidime (Fortum), ceftibuten (Cedax), cefprozil (Cefzil)

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 19 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Dr. Horváth Tamás
htamas

Fül- orr- gégész