Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

A nemzedékek szexuális tudásbázisának átadása óriási igénnyel hárul ránk ebben a korban. Az új igények pedig új tudást is érdemelnek. Valamennyi tudományágban kívánatos lenne ekkora érdeklődés, amit ki is használhatunk mindenki javára. Az agyunk rendkívüli módon és élményszerűen befogadó az erotikára.

1. Magyarországon mennyire jellemző a vágyhiány előfordulása?

A nemi vágy (sokan így használják: libidó) természetes hullámzást mutat aszerint, hogy milyen a szervezet állapota és milyen ingerek érik kívülről. Ezek a csökkenések időszakosak, normálisak. A hosszú távon megmaradó vágyzavar az első ponton, a beindulásnál nehezíti meg a szexfolyamat lezajlását. Emiatt számtalan szexuális zavar kiindulási pontja éppen ez. Nagyon nehéz különválasztani őket, vagy valamilyen tiszta, kezdeti formát találni. Statisztikai becslésünk szerint a nemi vágy tartós(!) csökkenése a hazánkban élők körében akár 60% körül mozoghat. A vágy tartósan teljes hiánya azonban ennél jóval ritkább, 5% körüli lehet. Jellemző az évszaki ingadozás is, amikor a melegebb idő vérpezsdítően hat, és több a reménykeltő alkalom is a vágyak kielégítésére. A fronthatásoknak is van szexológiai vonatkozása, és ezt világosan láttuk a klinikai rendeléseken.

 


2. Mitől javulhatnának ezek a számok?

Jellemző módon az egészségügyi válság, a üzleti-szociális nehézségek és a társadalmi problémák is okozhatnak szexuális aktivitás-csökkenést. Ezek mellett megtaláljuk a szexre való felkészítés és képzések hiányát. A jobban képzett nemzedéknek az utódai fognak lényegesen nagyobbat előrelépni ebben. Ennek előkészítése folyamatban van, több oldalról is támogatottan, még ha ezek egy része erős viták tárgyát képezi is. Lehet gazdag információs-masszákat kapni egyéni módon is, azonnal hasznosíthatóan. Ez ma a sok tévedés átadása mellett is reménykeltő. A rendszeres nézettségi mutatók, fórumok és más visszajelzések mutatják, hogy óriási az igény a szexről szóló információk iránt, és a gyakorlati hasznuk szerint vizsgáznak ezek a források a látogatók előtt.
Kimagasló igény van a szexre és sokan hajlamosak a bajok elterjedtségét is ezzel összefüggésbe hozni, azaz arról írnak-beszélnek, hogy milyen nagy bajban van a jelen emberisége. Nem hiszem, hogy ez helyes. Azt látjuk, hogy üdvözül az a tudomány, amelyik ennyi érdeklődőt vonz, és ennyinek tud napi szinten segíteni az életben. Ezen az érdeklődésen keresztül akár modern fizikát, közgazdaságtant, bármilyen hasznos tudomány alapjait lehetne tanítani. Fontos, hogy a laikusok többet akarjanak megérteni a tudományokból, hogy jobban megértsék az életet és kellemesebben éljenek saját megoldásaiktól. Ez nem lehetetlen, ha az átadás olyan, hogy a kívánt, az azonnal hasznosítható tudás jöhet létre belőle. A szex oktatása minden alaptudományt magában hordozhatna, ha elég alapos és sokszínű. Ez óriási lehetőség

3. Genetika vagy állapot

Léteznek olyan emberek, akiknek eleve alacsonyabb a libidó-szintjük. A kialakulatlan szexualitásúaknál még mindenféle kilengések vannak ebben is. Később azonban kiderülhet, hogy kinek marad jellemzően alacsony szinten. Mivel a genetikai alapon túl még rengeteg tényező befolyásolja, hogy mi fejeződhet ki ebből, így jó tehetséggel is előfordulhat, hogy nem látjuk ezt az életben megjelenni. Egy elfuserált szexuális élet nyilván nem kedvez a libidónak akár van tehetség hozzá, akár nincsen. Általánosságban azonban a szexuálisan sokakat vonzó emberek gyakran nagyobb libidóval „születnek” és ez mutatkozik meg abban is, hogy más emberek is megérzik ezt és szeretnek kapcsolatba lépni velük. Ezzel a tömeges reakcióval inspirálva tovább emelkedik vonzerejük. Ahol csupán a külső tetszik meg, a beszéd, a mosoly, a mozdulatok már nem, ott ez a kisugárzás nincs meg a jó külső mögött. Ám a vonzerő, amely a nem látható, de jól érezhető jelenségek közé tartozik, fejleszthető minden embernél. Már néhány nap alatt kihozható bármelyik egészséges nőből és férfiból, hogy gyakran felfigyeljenek rá, randevút kezdeményezzenek vele, felértékelődjön az ismerősök és idegenek számára is. Mintha állandóan meg lenne világítva a személye. A korábban lanyhább párok pedig természetes módon ráizgulnak egymásra és ilyenkor nem csupán ennek ereje és gyakorisága tér el a korábbi életükétől.
Nemcsak a gyalogosan közlekedőkkel történik ez így, ahol több idő van az ismerkedésre. Előfordul, hogy autóvezetők között szövődik hirtelen erősödő kapcsolat: a férfi követi autójával a nőt, utána megy, egyazon étterembe, külön ebédelnek, egyidőben távoznak, majd a férfi a parkolóban odalép, bemutatkozik, átnyújtja névjegyét, hogy ne veszítsék el egymást... Micsoda inspiráció ez a nőiességnek és a fériasságnak is! A legutolsót kivéve az összes momentum messziről, szavak nélkül, csak a szemeken és a gondolatokon keresztül zajlik le. Így történt meg, és sok más „mese” is hasonlókról szól.

4. Hogyan lehet a libidót felkelteni és szinten tartani?

A fenti vonzerő-növekedések a napi „rutin” részét képezhetik, ha ezt valami beindítja. Például egy ismerkedés, egy-egy flört, időnként a jó fogyás és az új ruházat, vagy utazás az ismeretlenek közé. A vonzerő szexológiai létrehozása szakmai titok, de fenntartása és ápolása mindenkinek a személyes további feladata. Nem szabad leépülni hagyni a jó eredményeket, aszexuálisan járni-kelni. De aki megértette, hogy ez milyen jó állapot, úgysem hagyja veszni.

Dr. Tóth Emese