Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

A daganatos megbetegedések a vezető halálokok közé tartoznak Magyarországon, az összhalálozási statisztikában a második helyet foglalják el a szív- és érrendszeri betegségek után. Nem csoda, hogy éppen ezért jelenleg is intenzív kutatás tárgyát képezi, hogyan lehetne kezelni a már kialakult daganatos elváltozásokat.

Rákos sejt

A legfontosabb módszerek a következők:

- Sebészi kezelés

- Sugárterápia

- Kemoterápia

- Hormonterápia

- Immunterápia

- Géntarápia

1. Sebészi kezelés:

 

Operálható tumoroknál rendszerint ez az elsődlegesen választandó terápia, de kiegészíthetőek preoperatív (sebészi kezelés előtti) és posztoperatív (sebészi kezelés utáni) beavatkozásokkal.

A sebészi kezeléseknek célja szerint több formáit különítenek el:

  • Diagnosztikus: a cél a betegség pontos azonosításra, a daganatszövetből csak egy kis részt távolítanak el.
  • Kuratív: ilyenkor a cél a teljes gyógyulás a daganatszövet teljes eltávolításával.
  • Palliatív: célja az életmegmentésére (ha a daganat közvetlenül gátolja az alapvető funkciókat, pl. légcsőrák a légzést), vagy az életminőség javítására korlátozódik a daganatszövet egy részének eltávolításával. Ez a beavatkozás csak időleges megoldást jelent. Ide tartoznak azok a beavatkozások, amelyek a daganat méretének a csökkentésére irányulnak, hogy ezáltal könnyebben kezelhetővé váljon a radioterápia és a sugárterápia számára.

A két utóbbinál a daganatot széles szöveti szegéllyel az ép szövettel és a helyi nyirokcsomókkal együtt távolítják el.

Egyre nagyobb teret hódít a metasztázisok sebészi terápiája is (természetesen figyelembe véve az elsődleges daganat tulajdonságait).

2. Sugárterápia

Ennél az eljárásnál ionizáló sugárzást használnak, amely direkt és/vagy indirekt módon károsítja a sejtek örökítő anyagát, a DNS-t, ez pedig a sejt pusztulásához vezet. Hatékonyságát a daganat sugárérzékenysége, elhelyezkedése (mennyire hozzáférhető), az összdózis és a frakcionálás (azaz, hogy az összdózist mekkora adagokban kapja meg a beteg) határozza meg.

A sugárforrás lehet külső, vagy lehet a daganat közelébe juttatott radioaktiv izotóp.

  • Típusai:
  • - Elektromágneses sugárzás (röntgen-foton, gamma-foton)
  • - Neutron sugárzás
  • - Pozitron, π-meson

 

Legtöbbször sebészi kezeléssel és/vagy kemoterápiával együtt alkalmazzák.

 

3. Kemoterápia:

A kemoterápia gyógyszerekkel történő daganatkezelést jelent. Ezek a vegyületek különböző hatásúak lehetnek: gátolhatják a sejtosztódást, a daganat terjedését vagy elősegíthetik a sejtpusztulást. Hatékonysága a daganatsejtek és az egészséges sejtek érzékenységétől és rezisztenciájától (érzéketlenségétől) függ. Az ideális természetesen az lenne, ha a daganatos sejtek nagyon érzékenyek lennének az alkalmazott gyógyszerre, míg az egészségesek teljesen rezisztensek lennének. Ezt két okból is nehéz megvalósítani:

1. A daganatos és az ép sejtek nagyon hasonlítanak, ezért nehéz olyan vegyületet találni, ami csak az egyiket károsítja.

2. A daganatszövetben kiválogatódnak azok a sejtek, amelyek a legrezisztensebbek a terápiára és a későbbiekben csak ezek fognak szaporodni.

Ezért ez a kezelés különböző súlyosságú mellékhatásokhoz vezet, attól függően, hogy mennyire károsítja az ép szövetet. Leggyakoribb a vérképző rendszer károsodása, a haj és szőrzet megújulásának hiánya illetve az emésztő szervrendszeri eltérések.

Legtöbbször több kemoterápiás szert alkalmaznak egyszerre, illetve kombinálhatják más kezelésekkel is, pl. sugárkezeléssel - radiokemoterápia -

A szervezetbe több úton juttathatják be a kemoterápiás készítményeket. Adhatják közvetlenül a keringésbe, testüregekbe (mellhártyába, hashártyába), liquorba, stb.

Célja ennek a kezelésnek is a teljes gyógyulás, a növekedés és az áttét képzés megakadályozása. Gyakran vezet gyógyuláshoz, de sokszor nem elég hatékony.

Daganatos sejt

 

4. Hormonterápia:

Vannak daganatok (pl.: emlőrák-ösztrogén hormon, prosztatarák-androgén hormon) amelyeknek bizonyítottan elősegítik növekedésüket különböző hormonok, ezért ezeknek a kezeléseknek a célja, hogy ezeket a hatásokat kikapcsolják. Ennek több útja lehet: a hormonok képzésének és kiválasztásának a gátlása, a hormon receptoroknak az elfoglalása vagy gátlása, a hormonok által kiváltott sejten belüli mechanizmusok gátlása.

5. Immunterápia:

A daganatos sejtek felszínén megjelenhetnek olyan anyagok (antigének), amelyet a szervezet védekező rendszere (immunrendszer) felismer és a daganatos sejtek ellen úgynevezett antitestek termelődését indítja meg. Ezek az antitestek végül különböző utakon az idegen sejt, ez esetben a daganatsejt elpusztítását okozzák. Előnye ennek a kezelésnek az, hogy az egészséges sejtek általában nem hordozzák azokat az antigéneket, amelyeket az immunrendszer idegenként ismer fel.

6. Génterápia

Az egyetlen oki terápia lehetne, mivel a daganatok kialakulása génhibák (mutációk) felhalmozódására vezethető vissza. Ide tartozik a hiányzó génaktivitás pótlása illetve a nem kívánt génaktivitás gátlása. A módszernek bár vitathatatlan előnyei vannak, hátránya hogy folyamatosan változtatni kell a terápiás beavatkozást, mivel maguk a daganatos sejtek is folyamatos változásokon mennek keresztül.

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 186 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Csáky Eszter

Eszter

DEOEC ÁOK
orvostanhallgató