Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

 

alt

A fül- orr- gégészeti megbetegedések egy része szezonális, időjáráshoz, évszakhoz kötött. Mivel több, mint egy hete tart már a rekkenő hőség, itt az ideje, hogy terítékre kerüljenek a tipikusan nyári időszakban jelentkező fül- orr- gégészeti panaszok, azok kezelése, megelőzésének lehetőségei.

 

 

Korábban már írtam a strandolók gyakori betegségéről, a hallójárati gyulladásről. A www.riversideonline.com -on található képen látható, hogy ez a betegség a hallójárat bőrét érinti, mely megduzzad, fájdalmassá válik, és váladékot termel:

Annak érdekében, hogy a hallójárati gyulladást elkerüljük, annyit tehetünk, hogy fürdés után mellőzzük a fültisztító pálca használatát, illetve aki eleve hajlamos a hallójárati gyulladásra, ne tartózkodjon sokat víz alatt. A hallójárat felázása ugyanis elősegíti a gyulladás kialakulását, különösen, ha szennyezettebb vízről van szó (pl. bányatavak).

A nagy meleg ellen légkondícionálóval történő védekezés az orr- és melléküregeinek gyulladását segítheti elő. A hideg, száraz, folyamatosan áramló levegő orrnyálkahártya duzzanatot okoz, rontja a nyálkahártya ellenállóképességét, ezért hajlamosít a náthára, sőt, rosszabb esetben akár arcüreggyulladást is okozhat. Egy 2500 főn végzett felmérés kimutatta, hogy nemcsak az orr, de még az alsó légutak is megsínylik a folyamatos légkondícionáló használatot. Emiatt célszerű a légkondícionálót szakaszosan üzemeltetni, és mérsékelten hűvös, nem pedig kifejezetten hideg levegőre állítani. Szintén segíthet az orrpanaszok elkerülésében a párásítás is.

A nyár végi száraz, meleg időjárás, főleg, ha mellé szél is társul, az allergiások számára nem jelent jó hírt. A július végétől kezdődő parlagfű szezonban ugyanis a pollen - ilyen időjárási feltételek mellett - akár több, mint 100 km-es távolságra is szállhat, és nagyságrendekkel ronthat a betegek panaszain. A parlagfű-allergiában szenvedők számára ilyenkor segíthet, ha 1-2 héttel a szezon előtt már elkezdik szedni a gyógyszert, illetve használni az orrsprayt. Itt muszáj megjegyezni, hogy a recept nélkül kapható, lohasztó orrcseppekket természetesen nem szabad 7-10 napnál tovább használni! Kizárólag a szteroidtartalmú orrspray-k alkalmasak a szénanátha tartós kezelésére!

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 13 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztő:

Dr. Horváth Tamás
htamas

Fül- orr- gégész