Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Kp1

A pikkelysömör (latin nevén psoriasis), az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati kórkép. A fejlett országok populációit átlagosan 2%-ban érinti ez a jelentős életminőség-romlást okozó, krónikus, a bőrt, a körmöket és az ízületeket érintő immunmediált gyulladásos megbetegedés.

 

Előfordulás

 

A psoriasis poligénesen öröklődő betegség, áltagos előfordulása a fejlett országok populációiban 2%, de az országok jelentős eltérést is mutathatnak a világ különböző tájain. A dél-amerikai indiánok és az ausztrál bennszülöttek körében tulajdonképpen nem fordul elő, szintén igen alacsony a prevalencia Japánban, illetve a déli országokban, a meleg, napos területeken. A pikkelysömör gyakrabban fordul elő nőkben, bármely életkorban megjelenhet, de a kialakulás csúcsa 15-20 éves kor, valamint 55-60 éves kor közé tehető.

 

Kialakulás

 

A psoriasist kiválthatja vagy súlyosbíthatja láz, Streptococcus baktériummal való fertőzöttség, krónikus gyulladás, különböző gyógyszerek, táplálkozási hatások, stressz stb.

 

A betegségre jellemző tüneteket a bőrben lévő ún. keratinocyták (ez egyfajta hámsejt) felszaporodása okozza, melyet a bőrbe bevándorló immunsejtek aktiválódása és az általuk termelt különböző stimuláló faktorok hoznak létre.

 

Tünetek

 

Kezdetben viaszfehér papulák vagy kölesnyi hámló papulák, később szimmetrikusan elhelyezkedő, elsősorban a feszítő felszíneket érintő éles szélű vörös, hámlással fedett plakkok jellemzik a betegséget. A tünetek leggyakoribb lokalizációja a hajas fejbőr, a könyök és a térd területe, a végtagok feszítő felszíne, a gerinc és a keresztcsont felett lévő bőr.

 

A diagnózisban segíthet, hogy ha a papulák felszínét megkaparjuk, akkor pontszerű vérzést látunk.

 

Gyakran társul a kéz, láb kisízületeinek, a csukló és ritkábban a térdek, könyökök, bokák illetve csípők psoriasisos ízületi gyulladásával, valamint köröm tünetekkel.

 

Terápia

 

A tüneteket enyhítheti a mezőkövesdi és a parádi kénes fürdő, valamint az étrend változtatás. A betegek egyenek sok gyümölcsöt, zöldséget, és szorítsák vissza az állati fehérjék és zsírok fogyasztását.

 

Enyhébb esetben a betegségre jó hatással lehetnek a helyileg alkalmazható kenőcsök, melyek szalicilsavat, D-vitamint vagy szteroidot tartalmaznak. Alkalmazhatunk fototerápiát is, de a tünetek súlyosbodásával szükségessé válhat immunszupresszív kezelés. A legmodernebb kezelésnek napjainkban a biológiai terápiák számítanak, melyek a nagyon súlyos tüneteket is képesek leredukálni, illetve egyes esetekben teljesen megszüntetni.

 

Napjainkban számos kutatás irányul a psoriasis tüneteinek enyhítésére, megszüntetésére. Reméljük, hogy a kutatók minél hamarabb megtalálják a választ!

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 55 vendég és 0 tag böngészi