Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Járvány

Az ukrán közegészségügyi és járványügyi hivatal, azaz az ottani "ÁNTSZ" főorvosa szerint nem a H1N1 okoz járványt. A járvány eddigi 71 halálos áldozata közül csak háromnál mutatták ki az újinfluenza vírusát - mondta Olekszandr Bilov járványügyi főorvos, aki szerint ez azt bizonyítja, hogy nem a H1N1 okozza az országot sújtó járványt. A nyugat-ukrajnai régióban már hivatalosan is járvány van, de a többi megyében állítólag nincs feltűnően sok beteg. Bilovol az ICTV országos ukrán tévécsatorna hétfő esti adásában közölte: szezonális influenzajárvány és heveny légzőszervi fertőzések a nyugat-ukrajnai régiókban figyelhetők meg, főként 11 megyében, ahol a megbetegedések száma 15 százalékkal haladja meg a járványküszöböt. Ukrajnában nincs védőoltás és elegendő gyógyszer sem a betegségek kezelésére, ezért az államfő külföldről, többek közt Magyarországtól kért segítséget. A svájci Roche gyógyszeróriástól 300 ezer adag (TAMIFLU - oseltamivir) vírus ellenes szert vásároltak 2.5 millió dollár értékben, amit Julia Timosenko kormányfő személyesen fogadott a a kijevi Boriszopol nemzetközi repülőtéren. Ez a mennyiség, ami 16 tonna antivirális gyógyszernek felel meg, Ukrajna egy havi szükségleteit fedezi.

biohazard

Mobil orvosi egységek

Vasárnap napközben Vaszilij Kniazevics ukrán egészségügyi miniszter rendkívüli tanácskozást tartott az influenza elleni védekezésben részt vevő szervek vezetőivel - olvasható a minisztérium honlapján. A vezetők felülvizsgálták a rendelkezésre álló gyógyszerek és egészségügyi eszközök, maszkok készleteit és az elosztás folyamatát. A miniszter közölte, hogy az egészségügyi dolgozókra nagyobb figyelmet kell fordítani, hiszen csak vasárnap 4 halt meg "feladatuk teljesítése közben".

A hatóságok mobil egészségügyi csoportokat szerveznek, hogy gyorsan tudjanak reagálni az egyes régiókban megerősödő járványra. Ukrajnában péntek óta rendkívüli intézkedések vannak érvényben, többek között 3 hétre bezárták az összes oktatási intézményt, és betiltották a tömegrendezvényeket, és számos helyen karantént vezettek be. A betegek ellátásában az orvosok és az egészségügyi szakszemélyzet hiánya és "lebetegedése" miatt orvostanhallgatókat is bevontak. Viktor Juscsenko ukrán elnök emellett utasította a védelmi minisztert, hogy vesse be a hadsereg összes mobil kórházát, és azokat már hétfőn irányítsák a legfertőzöttebb területekre. Juscsenko jelezte, hogy a gyógyszerkészletek jelenleg elegendőek, de ha a helyzet az eddigi tendencia szerint rosszabbodik, akkor bajban lehetnek.

Az ország több külföldi államtól is kért segitséget, a gyógyszerek és egészségügyi készletek hiányának enyhitésére (antibiotikumok és antivirális szerek, kötszerek, maszkok).

Sok a találgatás a járványt kiváltó kórokozóval kapcsolatban. Egyes orosz és ukrán hirügynökségek a Yersinia pestis baktérium által okozott tüdőpestisről beszélnek, mely egy nagyon súlyos és ragályos betegség. Cseppfertőzés által terjed és megfelelő antibiotikus kezelés ill. szupportiv terápia nélkül lényegében 100% -os halálozási rátáju. Megjelentek olyan információk is, melyek hastifuszról beszélnek, mely a rossz higiénés körülmények között üti fel a fejét. Ami jelenleg biztos, hogy nem a H1N1 okozza a járványt, mely már sok halálesettel járt, de ugyancsak jelen van a szezonális influenza virussal egyetemben.

Folyt. köv... amint újabb információt kapunk!