Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

fibre_musculaireA Kaliforniai Egyetemen az Irina Conboy által vezetett kutatócsoport az EMBO Molecular Medicine szaklapban publikálta felfedezését, mely szerint képesek visszaállítani az izomszövetek regeneratív képességét idős szervezetekben is, ezáltal elejét vehetjük nem csupán a bénító izomsorvadásnak, hanem más szöveti problémáknak is.

Az elmúlt hónapokban folytatott kutatások szerint az izmok épségéért felelős mechanizmusok 65 év felett már kevéssé működnek, az idegsejteknek pedig erősebb jelzéseket kell adniuk a szervezet felé, hogy működésre bírják az öregedő izmokat. Az állatokkal végzett kutatásokból kiderült: a sérült szöveteket regeneráló felnőtt őssejteket a környező izomszövetből érkező molekuláris "jelek" irányítják, ezeknek száma és erőssége az életkor arányában csökken. Az őssejtek regeneratív képessége azonban visszaállítható. A kutatások során ugyanis kiderült: az emberi szervezetben a MAPK (mitogén-aktivált protein-kináz) nevű enzim az izomnövekedést beindító receptor működéséért felelős, ha ennek szintjét megemelik, az izomszövet regenerálódni kezd.

Eddig csupán harminc önkéntessel végeztek kísérletet: egy fiatalabb, 21-24 éves, illetve egy idősebb, 68-74 éves korcsoporttal. A kísérletben résztvevők lábizmából mintát vettek, majd lábukat két hétig sínbe rakták, így szimulálva az izomsorvadást. A két hét eltelte (és a sín eltávolítása) után súlyokat kellett emelniük, majd újra mintát vettek izomszövetükből. A szövetminták vizsgálata során kiderült: az idősebb izmok nem reagálnak jól a nagy erőkifejtésre, ugyanis négyszer lassabban regenerálódnak a fiatalabbaknál, valamint regeneráció helyett gyulladást és hegszövet kialakulását tudták  megfigyelni.

Conboy azt állítja: roppantul fontos az, hogy egész életükben megfelelő fizikai testmozgást végezzünk és ennek megfelelően is étkezzünk, valamint időskorunkban is fizikailag a lehető legaktívabbak maradjunk, vizsgálataik ugyanis azt bizonyítják: ha hosszú ideig nem használjuk izmainkat, visszafordíthatatlanul elpusztítjuk őssejteink regeneratív képességét.

Forrás: LiveScience

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 21 vendég és 0 tag böngészi