Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Tartalomjegyzék

 

 

 

insulin_in_a_bottleA cukorbeteg emberek egy része inzulinadására szorul. A nekik szánt készítmények inzulintartalmát nemzetközi egységekben (NE) adják meg. A legtöbb inzulinoldat - beleértve az itthon is forgalomban levőket -1 ml-ben 40 NE-et tartalmaz. A befecskendezéséhez 1 vagy 2 ml-es fecskendőket használhatunk és újabban előretöltött, korszerű, könnyen kezelhető patronos inzulinadagoló készülékek kerültek forgalomba. Ezek volnának az úgynevezett inzulintollak.

Hazánkban kétféle nagyságú tű van leginkább használatban, a 8mm-es és a 12,7mm-es. Ám újabban 30G-s ultravékony tűket is gyártanak. Az "egyszer használatos" tűket lehet többször is használni, egészen addig míg hegyük el nem tompul, de a tűvédőt mindig gondosan helyezzük vissza! Ha a bőr tiszta, ne használjunk alkoholos törlést. Legjobb, ha a has bőrredőjébe adjuk az injekciót, és ajánlott változtatni a beadási helyeket, így elkerülhető a lipodisztrófiaa gyakran szúrt ponton. Esetleg annak begyulladása, seb kialakulása.

A régebben elterjedt állati eredetű (sertés és marha hasnyálmirigyből kivont) inzulinkészítmények szinte teljesen kiszorultak a cukorbetegség kezeléséből, mert súlyos allergiás reakciókat okoztak ráadásul ma már az újabb eljárásokkal, a humán rekombináns DNS technológiával, könnyű az emberi inzulin előállítása. Sertés és marha inzulinkészítményeket ma kizárólag azok kapnak, akik már régóta ezeket a készítményeket használják és a beállítás sikeresnek mondható. Újabban sokkal jobb, tisztább inzulint lehet előállítani így minden új beteg humán inzulint kap. Különféle módszerekkel az inzulinok hatástartama is befolyásolható.
A hatáskezdetük és hatástartalmuk alapján az inzulinkészítményeket négy nagyobb csoportba sorolják: gyors hatású inzulin, ultragyors hatású inzulin, a középhatású inzulin, a hosszú hatású inzulin.

 


Különböző inzulinkészítmények:

 

 

  • • A gyors hatású inzulin: szinte ugyan olyan mint a hagyományos emberi inzulin, gyorsan ható és rövid hatásidejű készítmény. Az injekciót az étkezés előtt körülbelül 15-20 perccel vagy közvetlenül után kell beadni. A maximális hatását 2-4 óra múlva fejti ki, és csaknem 6-8 órán át tart. A készítmény teljesen megegyezik az emberi inzulinnal.
  • Insulinmolekula• Ultragyors hatású inzulin: A közelmúltban hála a kutatók fáradságos munkáinak sikerült módosítani az inzulinmolekula felépítését. Ennek eredményeképpen ultragyors hatású inzulinkészítményeket kaptak, melyek a hagyományos inzulinnál gyorsabban érik el maximális hatásukat, de a hatástartalmuk is rövidebb. A készítmények nagy előnye, hogy beadása után az étkezés előtt nem kell megvárni a 15-20 percet. Az injekció adása után azonnal el lehet kezdeni az étkezést. Azonban lehet egy hátrányos hatása ezeknek a készítményeknek, mégpedig, hogy a hatás gyorsabban lecseng mint a hagyományos inzulinnál, így az étkezés után könnyebben alakulhat ki hiperglikémia.
  • • A középhatású inzulin: Beadástól számítva 1-3 óra múlva kezd hatni, maximális hatását pedig 6-10 óra múlva fejti ki, és összesen 12-18 óráig hat. Ezt a fajta inzulint lehet reggel adni, és akkor hatásával lefedi a nap első felét, vagy este, hogy az éjszakát fedje le. Segítségével pótolható a szervezet alap-, a szénhidrátok felvételétől független inzulinszükséglete az úgynevezett bázisinzulin. Az injekciót általában reggel és este kell beadni a táplálék felvételétől függetlenül.
    • A hosszú hatású inzulin: Az első 6 óra alatt csak nagyon kevés hatással bír, de a hatásideje hosszú, 28-36 óra. Ezek a készítmények a középhatásúakhoz hasonlóan a táplálék felvételétől független inzulinszükségletet fedezik, azzal a különbséggel, hogy ezeket az inzulinokat elég naponta egyszer fecskendezni (általában este).