Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

A Légúti Betegek Országos Egyesületének ügyvivője szerint emiatt az elmúlt napokban megnőtt a felső légúti betegek száma. A szálló por nemcsak az asztmásokra veszélyes, hanem a szív-és érrendszeri betegségekben szenvedőkre is. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgató-helyettese az InfoRádióban közölte: Budapesten meghaladta a porkoncentráció mértéke a tájékoztatási szintet. Miskolcon, Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett és Sopronban a fővárosinál is rosszabb a helyzet.

A szennyezett levegőben nagyon sok olyan anyag található, amely a nyálkahártyán okoz gyulladást, és így csökkenti a védekezőképességet. Emiatt a hűvösebb hónapokban gyakoribbak a légúti fertőzések, sőt, nem ritkán súlyos tüdőgyulladás is előfordulhat - mondta a Légúti Betegek Országos Egyesületének ügyvivője.

Mucsi János hozzátette: a légszennyezettség és a megbetegedések összefüggéseit egyértelműen ki lehet mutatni. Azt azonban nem tudhatjuk, hogy a páciens amúgy is elkapta volna-e a szóban forgó kórt - jegyezte meg. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgató-helyettese szerint a fővárosban meghaladta a porkoncentráció mértéke a tájékoztatási szintet, azaz a 75 mikrogramm per köbmétert, tegnap ez a szint még 50 és 70 között volt.

Páldy Anna elmondta, hogy fővárosi szmogriadó feltétele, hogy háom mérőállomáson két napon keresztül 100 mikrogramm per köbméternél magasabb legyen a porkoncentráció mértéke, ilyenre két éve volt utoljára példa. Úgy véli, Budapesten nem kell majd elrendelni szmogriadót, de több városban bevezethetnek korlátozó intézkedéseket.

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 421 vendég és 0 tag böngészi