Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Már pár napja magyar nyelven is elérhető a Google keresőkifejezéseket és az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) adatait felhasználó Google Influenza Trendek. A program az internethasználók által beírt keresőszavak alapján becsli meg, hogy egyes földrajzi területeken milyen eséllyel van influenza járvány.

flutrends

Egyes keresési kifejezésekre még akkor is gyakrabban keresünk az interneten influenzajárvány idején, ha magunk nem is vagyunk betegek. Ez az alapötlet áll a pár napja magyarul is elérhető Google-féle influenza információs oldal mögött. A keresési adatokat az ECDC adataival egészíti ki a szolgáltató, amely ezen adatok birtokában képes megbecsülni az influenza előfordulását bármilyen időszakban. A hagyományos felmérésekből álló influenzakövetéssel szemben a Google keresései valós idejű visszajelzést adnak a megbetegedésekről a világ különböző pontjain, ami a Google Maps segitségével térképen is ábrázolódik. A felhasználók keresőkifejezéseiből következtető járványkeresőt először 2004-ben próbáltak meg létrehozni. Az ötletet a számítógépes megoldások és a gyógyászat összeházasításán dolgozó Günther Eysenbach professzor vetette fel. A Google a tudós nyomdokain haladva készítette el 2008-ra az Influenzakereső első verzióját.

Az Influenza Trendek hazai verziója nincs se megyékre, se régiókra osztva, tehát a a térképen nem lehet megnézni, hogy az egyes földrajzi-közigazgatási egységekben milyen gyakran keresnek az emberek az influenzához kapcsolódó szavakra. Ha pontos regionális információkat nem is ad hazánkra a szoftver, azt nem titkolja el, milyen adatokból építkezik. Az Influenza Trendek adatbázisát minden felhasználó szabadon letöltheti, és forrásmegjelölés esetén szabadon használhatja is.

"A Google Influenza Trendek egy innovatív eszköz az influenza követésére, amely kiegészíti a hagyományos járványfigyelő eljárásokat, mint amilyen a mi Európai Influenza Figyelő Hálózatunk. A rendszer az Egyesült Államokban és más országokban már bizonyított a szezonális és országos influenzajárvány követésével." - mondta Andrea Ammon, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ járványfigyelő osztályának vezetője, hozzátéve, hogy maguk is figyelni fogják az Influenza Trendek eredményeit.

Az oldal elindítása előtt a keresőóriás maga is megvizsgálta az influenzára irányuló kereséseket és az amerikai járványügyi hatóság (CDC) által közzétett adatokat. Az vizsgálat azt mutatta, hogy Google keresések megbízhatóan jelzik, mikor erősödik a kór, mikor több a megbetegedés. A Google modelljének helyességét immár az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ publikusan elérhető adatai is igazolták, ezért indulhatott el a szolgáltatás az európai országok némelyikében, köztük Magyarországon is.

Health EU

EISN (European Influenza Surveillance Network)

ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control)

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 55 vendég és 0 tag böngészi