Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

A szívinfarktus előfordulása Magyarországon mintegy háromszorosa az európai átlagnak a 65 év feletti lakosság körében. A szív- és érrendszeri betegségek következtében előforduló halálozás pedig meghaladja az 50 %-ot. Mindezek mellett a magyarországi, ezen belül a vonzáskörzetével három milliós Budapest katéteres koszorúér tágításos ellátása Európa szinten példának számít - hangzott el egy hétfői nemzetközi szakmai tanácskozás esti záróeseményén.

A szívinfarktus ellátásában országosan 16 jól felszerelt szívkatéteres centrum játszik kiemelt szerepet, ahol a betegek a nap 24 órájában juthatnak a legkorszerűbb sürgősségi ellátáshoz. A magyar szakmberek elméleti és az infarktusban végzett beavatkozások során szerzett gyakorlati tudása EU-szinten is kiemelkedő - hangzott el a Executive Felloship Program keretében szervezett nemzetközi tanácskozáson. Még több betegen lehetne segíteni, ha a veszélyt érző emberek időben kérnének segítséget - mondta Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója a Napidoktornak. Mellkasi fájdalom esetén húsz percen belül érkező orvosi beavatkozás életet menthet, a kitűnően működő szívcentrumok segítségével a legrövidebb időn belül biztosítható a jelenleg ismert leghatékonyabb ellátás.

A hazai egészségügyet sújtó ismert gondok azonban ezt területet sem kerülték el. A pénzügyi megszorítások miatt a tervezett beavatkozások számát csökkenteni kellett, és egyre több jól képzett szívorvos vállal munkát külföldön. A vészelhárításban semmiképpen nem lehet fennakadás, de több megszorítást ez a terület nem bír ki - hangsúlyozta az ismert kardiológus professzor.

További információk: www.napidoktor.hu

Forrás: napidoktor.hu

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 81 vendég és 0 tag böngészi