Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Szívinfarktus, szív és érrendszeri betegségek

sziv_es_errendszer_1_n_783_20080730234010_918Az elmúlt év során meghatározó előrelépések történtek az orvostudományban, a szív- és érrendszeri betegségek kezelése területén. Ezek az eredmények nemcsak az orvosok elismerését váltották ki világszerte, hanem újabb reményt jelentenek betegek millióinak, akik e gyakori betegségek valamelyikében szenvednek.


A szív- és érrendszeri betegségek napjaink egyik vezető halálokának számítanak, amelyek világszerte közel minden harmadik haláleset hátterében állnak. Európában még rosszabb a helyzet, ahol az összes halálozás mintegy feléért ez a betegségcsoport felelős, hazánkban pedig első a halálozási okok statisztikájában.
Az elmúlt évek során számos olyan, nagy betegszámú klinikai vizsgálat eredménye látott napvilágot, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek lehetséges terápiás eljárásait kutatták, illetve kutatják.

Bővebben: Áttörés a szív- és érrendszeri...

 blood-pressureAz Európai Bizottság jóváhagyott egy új terápiás lehetőséget, hatóanyag szerint a telmisartan-t  (angiotenzin receptor antagonista), mely csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkező megbetegedés kockázatát a magas kardiovaszkuláris kockázatú betegeknél. A különböző szív- és érrendszeri-, valamint II-es típusú cukorbetegségben (NIDDM) szenvedő betegek magas kardiovaszkuláris kockázatának csökkentésére alkalmas vérnyomáscsökkentő szer jelentős mérföldkőnek számít a gyógyszerkutatásban.

Bővebben: Új terápiás lehetőség a szív-és...

viszeres lábszár fekélyAz idült, azaz a nehezen vagy nem gyógyuló (gyógyhajlamot 6 hónapon túl sem mutató) lábszár sebek a lakosság 2-4%-ánál fordulnak elő. A leggyakoribb kiváltó ok (kb. 75%) a krónikus (azaz idült) vénás elégtelenség. A krónikus seb kialakulása összetett patológiai folyamat , ezért a sikeres kezelés alapfeltétele, hogy a kezelő csoport ismerje a vénás seb kialakulásának okait, és annak megfelelően kezelje. A beteg kezelése így több szakmát érint, ezért a sikeres kezeléshez a szakmák közötti együtt működés szükséges.

Bővebben: Vénás eredetű fekélyek korszerű kezelése

 show-heartA szexualitás

 

A legtöbb embernek a „szexuális aktivitás” a nemi közösülést jelenti. Ugyanakkor, a nemi élet ennél lényegesen több, hiszen partnere iránti érdeklődését sok egyéb módon is kifejezheti. Lehet, hogy például csak a közelében akarja tudni házastársát, partnerét, élettársát. A szexuális érintkezés kapcsán számos normális élettani változás következik be.

Bővebben: A szívbetegség és a szexuális élet -...

szívinfarktus

Szívinfarktusnak a szívizom vérellátási zavara következtében kialakult szívizomelhalást nevezzük. A szívinfarktus a koszorúér betegség legsúlyosabb formája, mindenki által rettegett, nem ritkán az életet veszélyeztető súlyos betegség, mely világszerte a leggyakoribb halálokok közé tartozik.

 

Ezen cikk a szívinfartus legfontosabb rizikófaktorait taglalja: magas vérnyomás (hipertónia), örökletes tényezők, stressz, mozgásszegény életmód, magas koleszterinszint, elhízás (obezitás), cukorbetegség (diabétesz mellitusz), és a dohányzás.

Bővebben: A szívinfarktus rizikófaktorai

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 50 vendég és 0 tag böngészi

Rovatszerkesztők:

Dr. Szomják Edit

belgyógyász, angiológus

Dr. Végh Judit

belgyógyász, kardiológus