Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Malignud MelanomaA malignus melanoma az egyik legrosszabb indulatú, a bőrt és a nyálkahártyákat érintő megbetegedés. Az elmúlt három évtizedben megnőtt az előfordulása, és az európai országokat érintő statisztikák szerint 100000 lakosra 4-14 melanoma esik, a tavalyi esztendőben pedig megközelítőleg kilencezren haltak meg az USA-ban malignus melanoma miatt.

 

Agresszív daganatról van szó, hiszen a késői (IV.) stádiumban felfedezett esetekben a túlélés átlagosan hat hónap. Szintén jellemző a betegségre, hogy a daganatos áttétek száma nagy, és a kórfolyamat kiújulása még a teljes gyógyulás után évekkel is előfordulhat. Ezen tények ismeretében érthető, hogy a világ különböző pontjain, egyszerre egy időben, több próbálkozás is zajlik új gyógyszerek, illetve gyógymódok kifejlesztésére. Az egyik legígéretesebb előrelépést egy amerikai biotechnológiai vállalat, a BioVex könyvelheti el. Az általuk kifejlesztett OncoVex vakcina már eljutott a klinikai vizsgálatok utolsó (III.) fázisába és a cég kutatói szerint a közeljövőben az elsődlegesen választandó szer lehet a malignus melanoma áttétei és a fej-nyak tájék más típusú bőrrákjainak kezelésében is. De mi is ez a gyógyszer és mit várhatunk ténylegesen tőle?

Az OncoVex injekció úgynevezett onkolítikus ( daganatos sejteket elpusztító ) vírusokat tartalmaz. Ezek a „kórokozók" a közismert kemoterapeutikumokkal szemben kizárólag a beteg sejteket fertőzik meg, illetve pusztítják el. A tumor közelében lévő egészséges sejtek érintetlenek maradnak. A biotechnológiai cég kutatói érdekes módon a mindenki által ismert, közönséges herpeszt okozó vírus, a Human Herpesz Vírus egyik típusát találták megfelelőnek a daganatos sejtek elpusztítására. Ezek a vírusok azonban nem teljesen egyeznek meg, a szinte minden embert érintő típussal. A kórokozók genetikai módosításon esnek át, amivel elérhetővé válik, hogy csak tumoros sejtekhez kapcsolódjanak. Miután a vírusok a rosszindulatúvá vált sejtbe jutottak, ott szaporodni kezdenek, kimerítik a sejt erőforrásait, majd elpusztítják azt. Az ekkor szabaddá váló vírusok újabb daganatos sejteket fertőzhetnek meg, így a folyamat drámaian felgyorsul.

hatsmech

A hatásfok növelésének érdekében a vírust közvetlenül a daganatos szövetekbe injektálják. Érdemes megemlíteni, hogy a kezelés lokális hatása mellett a kutatók megfigyelték a gyógyszer egész szervezetre kiható jótékony immunstimuláló hatását is. A nagyszámú betegen történő kísérleteket megelőző tesztelések is igen biztatóak voltak. Azon betegek egyéves túlélési esélyei, akik teljes mértékben reagáltak a kezelésre 92%-ra nőtt! Az OncoVex vakcina másik érdekes hatása, hogy a már említett melanomás áttétek és más bőrrákok kezelése mellett, hatásos lehet mell- és hasnyálmirigydaganatok esetében is. Ezek mellett nem elhanyagolható, hogy a kezelés mellékhatásaként mindössze enyhe influenzaszerű tüneteket írtak csak le. Ezek után joggal várható, hogy pár éven belül sikeresebben felvehetjük a harcot a rosszindulatú bőrdaganatokkal szemben. A végső cél természetesen a tumorok kialakulásának megakadályozása, illetve a már kialakult elváltozások minél korábbi felismerése lehet. Ebben nyújt segítséget a laikusok által otthon is gyorsan és egyszerűen elvégezhető önvizsgálat, ami az 1994-ben kialakított „ABCDE" szabályok segítségével történik.

 

A - avagy aszimmetria:

Általánosságban elmondható, hogy minél szabályosabb egy pigmentált elváltomelphotozás, annál valószínűbb, hogy jóindulatú folyamatról van szó. A veleszületett anyajegyekre jellemző, hogy több tengelyre is tükörszimmetrikusak. Ha két, egymást kilencven fokban metsző tengelyre is szimmetrikus az elváltozás, akkor a legkisebb az esély arra, hogy rosszindulatú folyamattal állunk szemben.

B - avagy a határ (border):draft_lens4474432module32852292photo_1242059781melanoma_border

Rosszindulatú folyamatot valószínűsít, ha az elváltozás határai elmosódottak, egyenetlenek.

C - avagy a szín (color)

Figyelmeztető jel lehet, ha az anyajegyünk színe megváltozik vagy melanoma_3több színt is megfigyelhetünk benne. Fokozott figyelmet igényelnek a vöröses, fekete, a bőrnél fehérebb, és főleg a szürkés-zöldes színárnyalatok.

D - avagy átmérő (diameter)

Ha a pigmentált folt kisebb, mint 5-6 mm, akkor kevésbé valószínű, hogy rosszindulatú folyamatról van szó.

E - avagy kiemelkedés (elevation):

Ha egy anyajegyünk növekedésnek indul vagy kiemelkedik, akkor fokozott figyelmet fordítsunk rá!

További tünetek, amik vizsgálatokat indokolhatnak: újonnan megjelenő anyajegy; az anyajegy pirossá, fájdalmassá válása; viszketés; vérzés, illetve az anyajegy szárazzá, „korpásodóvá" válása.

Az önvizsgálat sok betegség korai felfedezésében kiemelt fontosságú lehet, ám hangsúlyoznunk kell, hogy számtalan olyan elváltozás ismert, melyek bizarr kinézetük ellenére teljes mértékben ártalmatlanok. Fontos azonban azt is tudni, hogy az előző megállapítás ellenkezője is igaz, ezért minden esetben bízzuk szakemberre anyajegyeink vizsgálatát, akik speciális módszereikkel nagy biztonsággal képesek megállapítani a felfedezett elváltozások eredét és szükség esetén képesek megtenni a megfelelő lépéseket.

 

Forrás:

www.medscape.com (Modified Herpes Virus Shows Promise Against Metastatic Melanoma; Promising New Agents and Treatment Failures in Melanoma)

http://www.biovex.com

http://www.oncovexgmcsf.com

http://jco.ascopubs.org

http://www.dermoscopy.org

http://www.melanomafoundation.org

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 51 vendég és 0 tag böngészi